Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A november 6-án megjelent Közbeszerzési Értesítő szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a magyar utcán igen ritkán látható, nagy értékű SUV-ot, egy Mazda CX-9-est vásárolt. A kocsit nettó 9,45 millió forintért (bruttó 12 millió forint) vették meg az Autó Mirai Kft.-től. Iparági információk szerint a GVH 1 milliós kedvezményt kaphatott, ugyanis a kocsi listaára a kedvezmények nélkül 13 millió forint.

A terepjáró 7 üléses, 250 lóerős és árához illően igen jól felszerelt. A Bi Xenon lámpák és a led nappali fény mellett a biztonságra a holtteret és hátsó keresztforgalmat figyelő rendszer ügyel, a tolatást kamera figyeli és a sávot sem fogják véletlenül elhagyni a GVH munkatársai.

Az autó értéke alapján arra lehetne következtetni, hogy a hivatal valamely vezetőjének van szüksége egy ilyen SUV-ra. Egy 2013-as közbeszerzés tanúsága szerint egyébként már vettek egy nettó 12,3 milliós (bruttó 15,6 millió forint) autót, amely szintén nem a "lóti-futi" kategória.

A Napi.hu megkérdezte a GVH-t, ki használja majd a Mazdát és jelenleg milyen flottával rendelkeznek.

A válasz meglepő volt: eszerint ugyanis a kocsi nem egy vezetőé lesz, hanem a vizsgáló- és felderítő irodák szakmai feladatainak ellátását szolgálja. A hivatal szerint a gépjármű mérete lehetővé teszi, hogy a rajtaütések alkalmával a vizsgálókat a helyszínre szállítsák, amelyre a korában használt Skoda Octavia kevésbé volt alkalmas, így azt eladják.

A Mazda CX-9 belseje (Forrás: Mazda media)

A versenyhivatal 2013-ban vásárolt kocsija egy Volvo S80, amely a GVH elnökének használatában áll. Korábbi autója egy 2006-os Audi A6 volt. A GVH elnökének egyébként a minisztereket és államtitkárokat megillető juttatás jár, így hasonló kaliberű autó is.

A GVH-nak jelenleg 7 autója van: a már említett 2013-as S80, amely 61 500 kilométert futott. A hivatal főtitkára egy kisebb Volvóval, egy V40-essel jár, amelyet szintén 2013-ban vettek és eddig 40 200 kilométert futott. A két elnökhelyettes egy-egy Volkswagen Passattal jár, ezek azonban 2008-as és 2009-es évjáratúak 174, illetve 224,5 ezres futással, így ezeket hamarosan lecserélik.

A hivatalnak van még egy 2013-as Ford Tourneója is, az új Mazda és az eladósorba kerülő Octavia mellett.