Nem is azt, nem is annyiért vette meg az MVM Visontán

Tovább értelmezte a Népszava a Mátrai Erőmű állami energiaholding általi megvásárlását. A végeredmény érdemben nem változott: így sem látszik, hogy a pakk jó vétel lett volna.
Szabó M. István, 2020. augusztus 5. szerda, 13:19
Fotó: MTI Fotó

Az a valószínűbb - írta meg a napilap, hogy a Mészáros Lőrinc cégéből államivá tett Mátrai Erőmű hivatalosan kikért vételi ára - 17,44 milliárd forint - nem pusztán a széntüzelésű erőmű és bányák árát takarja. Sőt: az erőmű részvénytársaság többségi részvényét is megszerző MVM vélhetően magáért a Mátria Erőműért fizetett kevesebbet.

Az ár ugyanis a mátrai részvényei mellett a Status Power Invest megvételére is vonatkozik, ami nem az erőmű holding, hanem a Geosol csoport cége. Utóbbi a visontai, az ajkai erőmű tüzelőanyag beszállítója, illetve egy pénzügyi inveszticiós cégből áll. A Geosolnak, mely biomasszát szállít zöldáram termeléshez, 20 százalék körüli nyereségességgel működött.

A napilap arra jutott, hogy magáért a szénerőmű cégért jó, ha 5-6 milliárdot fizetett az MVM.

Ahogyan arról korábban a Napi.hu részletesen írt: meglehetősen bonyolult cégviszonyok alakultak ki a Mátrai Erőmű körül, mivel nemcsak az energiatermelés miatt fontos a széntüzelés, hanem az országban előállított gipsz miatt is (mivel az szinte kizárólag a Mátrai Erőműből származik) - amire a teljes hazai építőipar támaszkodik. Ebben a körben nincs állami szereplő, de két, egészen más profilú cég korábban így is "fogva tudta tartani" a Mátrai Erőművet.

Ezek egyike a Geosol - amely 2017 nyara óta Mészáros Lőrinc és az Opus Global tulajdonában állt - melynek fő profilja alternatív tüzelőanyagok (biomassza és előkezelt hulladék) felhasználásának előkészítése, s melyből a Mátrai Erőművel évente mintegy 6 milliárd forintos alapanyag-üzletet bonyolítottak.

A másik cég az a Viresol Kft, amely gőzt, villanyt, vizet és gipszet vesz a Mátrai Erőműtől - és amely most már bizonyítottan felelős az ijesztő méretű környezeti károsításért. Kiderült például, hogy az egészségügyi határértéket meghaladó mértékű, mért kénhidrogén- és nitrogén-monoxid szintért, illetve foszfinért is a cég tehető feleőssé. A Viresol maradt Mészáros-érdekeltség, a Geosol viszont az MVM-hez került.

De ahogy a Népszava írja: a vétellel kapcsolatban "a tisztánlátást a Mészáros-cégek és a birtokukban lévő Mátrai-csoport közötti bonyolult, több milliárdos hitelviszonyok sem könnyítik" meg, amiket az MVM állítólag szintén "kiváltott".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csodacsampi, 2020.08.05 17:40

@mpapa: Ja,a stróman-lőrincet ! Nem tisztességgel,hanem tisztességtelenül,közpénzből túlfizették ! Hisz a turul-lőrinc már az eladás előtt kivette a cégből a tartalék-milliárdokat,majd gazdája ezután jelentkezett mint vevő !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.08.05 15:29

Drága volt, sokba fog kerülni, de van akit tisztességgel kifizettek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html