Nem jön be a kormány nyugdíjpropagandája?

Egyelőre úgy tűnik nem indultak meg nagy tömegek az állami rendszer védőernyője alá a magánnyugdíjpénztárakból - legalábbis ez derül ki a Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakemberek tájékoztatásából. Az MKB magánkasszánál eddig mindössze egyetlen fő jelezte visszalépési szándékát.
NAPI, 2010. november 23. kedd, 08:39
Fotó:

A keddi Napi Gazdaság cikke

Az AXA nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke, Bába Julianna szerint csekély a már megnyitott állami nyugdíjrendszer iránt az érdeklődés (Napi Gazdaság, 2010. november 22.). A magánpénztári szektort maradéktalanul tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség új elnöke szerint egyedi esetekről lehet még csak beszélni.

Az eddig megismert jogszabályok érdeklődő tagjaink megítélése szerint sem elégségesek megfelelő döntés meghozatalához - mondta el érdeklődésünkre Lehoczky László, az MKB nyugdíjpénztárak vezetője. Mint megtudtuk, az MKB magánkasszánál eddig egyetlen fő jelezte visszalépési szándékát. A szakember szerint a tagsági viszony megtartása, illetve a visszalépés következményének majdani ismeretén túlmenően a jó döntést az egyéni életkörülmények, így különösen a pénztári tagság eddigi és majdani hossza, az eddigi és a majdani jövedelem, életkilátások jelentősen befolyásolják.

Ludvai Judit, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató vezérigazgatója is azt hangsúlyozta, hogy tagjaiknak azt javasolják: döntésük meghozatala előtt mindenképpen várják meg a visszalépés részletszabályait.

Az ING-nél azt gondolják, hogy amíg a részletek nem ismertek, nem lesz tömeges visszalépés, hiszen erre a végső határidő 2011. december 31. és ha valaki visszalépett az állami rendszerbe, már nem dönthet újból a magánnyugdíjpénztár mellett. Itt is határozottan azt látják - mind piaci felmérésekből, mind pedig a hozzájuk beérkezett megkeresésekből -, hogy a tagok kivárnak, nem hamarkodják el a döntést.

Az OTP Magánnyugdíjpénztárnál arról tájékoztatták lapunkat, hogy prognózisokba nem kívánnak bocsátkozni. Úgy vélik azonban, hogy döntő többségében a nyugdíjhoz közelebb állók fognak élni a visszalépés lehetőségével. A tagi visszajelzések is azt igazolják - tették hozzá -, hogy amíg az egyéni számlás nyilvántartás, a kompenzáció és az örökölhetőség kérdése nem tisztázott, nem mernek az egyik vagy a másik nyugdíjrendszer mellett dönteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ruler, 2010.11.24 10:22

Ma mondta reggel a rádió, hogy a 3 pillérű nyugdíj (állami, magán, önkéntes) 2 pillérű lesz februártól, a magánt "kivezetik".
2/3-al bármit meg lehet tenni. Ha alkotmány ellenes lenne, akkor hozzá lehet igazítani az alkotmányt is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

apuka, 2010.11.24 05:48

Kedves Zsuzsa,

a döntését Ön hozza meg. De,..., a mai nyugdíjasok honnan és kitől kaják a nyugdíjukat ??
Tudja Ön, hogy 1 MFt MNYP betét kb 5000 Ft nyugdíj kiegészítést fog Önnek jelenteni a MNYP-tól havonta ??? (az átlag megtakarítás még ennyi sincs jelenleg).

2015 után: majd jön a nyugdíj csökkentés. Lásd Románia és a többi ország.

Szóval: ébresztő, az önérzet nem jó tanácsadó. Ma nem lehet kitermelni a befizetésekből a nyugdíjakat. Ez ilyen egyszerű....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsuzsa0722, 2010.11.24 00:37

Én 40 évesen, önként léptem be a magánnyugdíjpénztárba.Én sem fogom választani az államit.Éveken keresztül kiegészítést is fizettem a számlámra.Ezzel az intézkedéssel kormány elveszi a kisemberek megtakarításait. Kíváncsi vagyok ha elfogy a pénztári vagyon, 2015 után mit fog elvenni még? Az évek során látom hogy a nyugdíjba vonulok nyugdíj összege évről évre jelentősen csökken, közben akik 30 évvel ezelőtt mentek nyugdíjba 100eFt-ot kapnak. Vannak olyanok is akik most 20-25 év szolgálati idővel 100%-os nyugdíjat kapnak.Hol itt az igazság????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2010.11.23 15:55

Jomagam is az OTP MNYP-be lepek majd at a jelenlegi, sereghajto MNYP-mbol. (Erdemes tajekozodni, mert hosszabb tavon mar kicsi kulonbseg is sokat szamit!)
Itt igerem meg az ad-hoc modon iranyo kormanynak, hogy legutolso MNYP tagkent lepek majd csak at az allami NY rendszerbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html