Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A keddi Napi Gazdaság cikke

Az AXA nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke, Bába Julianna szerint csekély a már megnyitott állami nyugdíjrendszer iránt az érdeklődés (Napi Gazdaság, 2010. november 22.). A magánpénztári szektort maradéktalanul tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség új elnöke szerint egyedi esetekről lehet még csak beszélni.

Az eddig megismert jogszabályok érdeklődő tagjaink megítélése szerint sem elégségesek megfelelő döntés meghozatalához - mondta el érdeklődésünkre Lehoczky László, az MKB nyugdíjpénztárak vezetője. Mint megtudtuk, az MKB magánkasszánál eddig egyetlen fő jelezte visszalépési szándékát. A szakember szerint a tagsági viszony megtartása, illetve a visszalépés következményének majdani ismeretén túlmenően a jó döntést az egyéni életkörülmények, így különösen a pénztári tagság eddigi és majdani hossza, az eddigi és a majdani jövedelem, életkilátások jelentősen befolyásolják.

Ludvai Judit, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató vezérigazgatója is azt hangsúlyozta, hogy tagjaiknak azt javasolják: döntésük meghozatala előtt mindenképpen várják meg a visszalépés részletszabályait.

Az ING-nél azt gondolják, hogy amíg a részletek nem ismertek, nem lesz tömeges visszalépés, hiszen erre a végső határidő 2011. december 31. és ha valaki visszalépett az állami rendszerbe, már nem dönthet újból a magánnyugdíjpénztár mellett. Itt is határozottan azt látják - mind piaci felmérésekből, mind pedig a hozzájuk beérkezett megkeresésekből -, hogy a tagok kivárnak, nem hamarkodják el a döntést.

Az OTP Magánnyugdíjpénztárnál arról tájékoztatták lapunkat, hogy prognózisokba nem kívánnak bocsátkozni. Úgy vélik azonban, hogy döntő többségében a nyugdíjhoz közelebb állók fognak élni a visszalépés lehetőségével. A tagi visszajelzések is azt igazolják - tették hozzá -, hogy amíg az egyéni számlás nyilvántartás, a kompenzáció és az örökölhetőség kérdése nem tisztázott, nem mernek az egyik vagy a másik nyugdíjrendszer mellett dönteni.