Nem jött össze az orosz projekt a TriGránitnak

A TriGránit kivonult moszkvai projektjéből, a Mozaik bevásárlóközpontból - adta hírül a Kommerszant című orosz üzleti-politikai napilap hétfőn.
MTI-Eco, 2012. március 19. hétfő, 14:46
Fotó: Napi.hu

A magyar befektető ígérete az 5 milliárd eurós oroszországi ingatlan-beruházásokról gyakorlatilag nem valósult meg - írta a lap, amely úgy értesült, hogy a TriGránit részesedését a Mozaik bevásárlóközpontban Pjotr Sura, az RGI International nevű cég társtulajdonosa vette meg körülbelül egy hónapja. A befolyásos üzleti-politikai napilap emlékeztet arra, hogy a TriGránit 2007-ben került az orosz piacra, a Gazprombank-Invest céggel együtt 5 milliárd eurós kereskedelmi ingatlanberuházást tervezett megvalósítani Krasznodarban, Moszkvában és Szentpéterváron.

Később a magyar cég 2-3 milliárd dollárt szeretett volna invesztálni egy 28 hektáros szentpétervári raktárterületen, de a válság miatt a terv meghiúsult. 2008-ban sikertelen tárgyalásokat folytattak a vityebszki pályaudvar körüli terület beépítéséről.

Abban az évben szerzett a TriGránit 50 százalékos részesedést a 134 ezer négyzetméteres Mozaik bevásárlóközpontban. Ez lett volna az első moszkvai beruházása. Azzal az indokkal vonult ki belőle a cég, hogy a projektet a mai napig nem egyeztették a moszkvai főpolgármesteri hivatallal.

Mint a Kommerszant írja, Moszkvában 2010-ben megváltoztak a játékszabályok a beruházók számára. Szergej Szobjanyin - aki akkor váltotta Jurij Luzskovot az orosz főváros élén - leállította a tömeges építkezéseket és bejelentette, hogy felülvizsgálják a korábban engedélyezett projekteket.

A TriGránit nem vonul ki Oroszorszábból
A Trigránit csoport nem vonul ki Oroszországból, a tervezett moszkvai beruházást azonban nem valósítja meg - közölte Lovas István, a Trigránit csoport ország-igazgatója, a vagyonkezelő menedzsment vezérigazgatója. A Mozaik üzletközpont megvalósításába fektetett tulajdonrészüket egy másik befektető megvásárolta és korábbi partnerükkel ő viszi tovább a moszkvai projekt fejlesztését. Lovas István elmondta: a projekt a befektetést követő pár hónap alatt a gazdasági, illetve finanszírozási válság hatása alá került. Mivel azóta Moszkva vezetése nem hozott pozitív döntést, ezért nem valószínű, hogy a Trigránitnak érdemes ezt megvárni. Remélik, hogy a fejlesztő tulajdonos nagyobb sikerrel jár majd.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.03.19 14:54

Hmmm.Az új városi vezetésnek is kellett volna egy kis kenőolaj.Erre meg már nem volt zseton,így ugrott az egész.
Most már értem miért kellett a TriGránit bankot az államnak megvásárolnia!Minden,mindennel összefügg!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html