Nem kap több állami pénzt a Malév

Az ÁPV Rt. igazgatósága tegnapi ülésén áttekintette a Malév Rt. finanszírozási terheinek mérséklését szolgáló 3 milliárd forint összegű tulajdonosi támogatás folyósítási feltételeinek teljesülését, s nem javasolja az összeg kifizetését.
Kummer Krisztián, 2004. december 17. péntek, 10:16
Fotó:

Az ÁPV Rt. a támogatás kifizetésének elbírálására széleskörű, a társaság teljes tevékenységére kiterjedő, alapos vizsgálatot végzett. A vizsgálat megállapította, hogy az év első nyolc hónapjában a forgalmi és eredmény-célkitűzések, a rendkívül feszített éves tervnek megfelelően időarányosan teljesültek - áll a privatizációs vállalat közleményében.

A 2003. évi kiugróan magas veszteséget a légitársaság belső hatékonyság-javítása révén jelentősen sikerült leépíteni. A vizsgálat megállapítása szerint ennek ellenére a 2004. év végéig a nullszaldó elérésének, valamint a tartósan jövedelmező gazdálkodás feltételeinek megteremtését kielégítő biztonsággal még nem lehetett prognosztizálni. Ebben külső piaci tényezők is jelentős szerepet játszottak.

A társaság életében fordulópontot jelentő 2004. évben, a rendkívül nehéz piaci feltételek ellenére a Malév alapvetően megfelelő válaszokat adott az üzemanyagárak emelkedésével, a fapados légitársaságok előretörésével kapcsolatos kihívásokra. Növelte forgalmát és megőrizte piaci részesedését. Finanszírozása és fizetőképessége stabil, a társaság támogatására tehát ezen a területen nincs szükség.

A vizsgálat a társaság belső erőforrásainak felmérése során feltárta, hogy a Malév egyes eszközei valós piaci értékükhöz képest alulértékeltek. Ez olyan tartalékot jelent, amely a számviteli törvény előírásaival összhangban, a mérlegben történő megjelenítésen keresztül biztosíthatja a légitársaság tőkeszerkezetének rendezését. Ennek a megoldásnak további előnye, hogy az eddigiektől eltérően nem igényel költségvetési forrásokat.

A fentiekre való tekintettel az ÁPV Rt. igazgatósága a vizsgálat eredménye alapján egy, az adófizetők pénzét kímélő új megoldást javasol a Pénzügyminisztérium és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium illetékes döntéshozóinak. A javaslatban nem támogatja, hogy a három milliárd forint folyósításra kerüljön. Szükségesnek tartja azonban, hogy a társaság működési veszteségeit előidéző okok megszüntetése, a belső mechanizmusok ésszerű átalakítása érdekében a társaság elfogadott stratégiája és ezen belül 2005. évi üzleti terve kerüljön átdolgozásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK