Nem kell Gyöngyösnek a gumiabroncs-gyár?

A Fidesz népszavazást kezdeményez az Apollo Tyres tervezett üzeme ellen.
NAPI Online, 2008. május 30. péntek, 12:55
Fotó:

Népszavazást kezdeményez az indiai Apollo Tyres Gyöngyösre tervezett gumiabroncs-gyára ellen a Fidesz helyi önkormányzati frakciója - tájékoztatta az MTI-t a frakció vezetője.

Az "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne épüljön meg az indiai Apollo Tyres cég gumigyára Gyöngyösön?" kérdést tartalmazó íveket már leadták hitelesítésre a szocialista vezetésű város jegyzőjének - mondta Tatár László. Hozzátette: Gyöngyös és Mátra környezete annyira túlterhelt, hogy a térség nem visel el újabb szennyező forrást.

Amint arról korábban beszámoltunk, a cég a működés második évében 350 millió eurós bevételre számít a gyöngyösi ipari parkba tervezett üzeméből, amely bő egy év múlva kezdene termelni. A cég elsősorban a Suzukival illetve a General Motorsszal tárgyal, nekik szeretne beszállítani, a teherautó-abroncsok gyártása Indiában és Dél-Afrikában maradna. Az üzem kezdetben 900, később 1500 embernek ad majd munkát. A beszállítók akár 4-5 ezer munkahelyet is teremthetnek. A tervek szerint az első szakaszban évi 7 millió gumiabroncsot gyártanak. A Hankook dunaújvárosi gyára évi 10 milliót fog előállítani, ha eléri a teljes kapacitást.

A két lépcsőben megvalósuló, 300 millió eurós beruházás elnyeréséért Magyarország Szlovákiával volt versenyben, és annak ellenére sikerült nyélbe ütni az üzletet, hogy a magyar kormány négymillió euróval kevesebbet kínált az indiai cégnek, mint a szlovák kormány. A siker "a korábbi döntések szektorális hatásának" köszönhető, vagyis annak, hogy előzőleg három gumiabroncsgyár, a dél-koreai Hankook Tyres, a francia Michelin és a japán Bridgestone is megtelepedett Magyarországon.

Különféle képzési és egyéb támogatásokkal a kormány "mintegy hétmilliárd forinttal" járul hozzá a beruházás megvalósításához. Az egy foglalkoztatottra jutó támogatás ezzel együtt egyharmaddal kevesebb, mint amennyivel a kormány a Hankookot támogatta a dunaújvárosi üzem beindításakor.

Gyöngyös városának 65 millió forintos bevételt jelent az üzem megépítéséhez szükséges 45 hektáros terület értékesítése, illetve tetemes iparűzési-adó bevétellel is számolnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK