Nem kötelezhetők a bankok a középárfolyam alkalmazására?

Ha az állam beavatkozik egy polgári jogi szerződésbe, és ebből bármelyik félnek kára származik, akkor azt kötelessége megtérítenie az államnak - mondta Lövétei István alkotmányjogász azzal kapcsolatosan, hogy a parlament a középárfolyamok alkalmazását írná elő a devizahitelek törlesztőrészleteinek megállapításakor.
MTI-Eco, 2010. szeptember 10. péntek, 17:43
Fotó:

Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes képviselő törvényjavaslatot dolgozott ki a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére. A javaslat még nem került a parlament elé, így a honlapján sem olvasható, de Rogán Antal ismertette a javaslat lényegét, sőt az is szóba került, hogy már a jövő hétfőn megkezdődhet a törvényjavaslat általános vitája.

A törvényjavaslat egyik pontja előírná, hogy a devizahiteleknél a forint-deviza átváltását ne vételi, illetve eladási árfolyamon, hanem középárfolyamon végezze a bank. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke, Szász Károly szerdán jelentette be, hogy jogszabály alkotását kezdeményezte a devizahitelek törlesztőrészletének középárfolyamon való elszámolásáról.

Miután a hitelszerződésekben a vételi és eladási árfolyam szerepel, így az állam egy már megkötött polgári jogi szerződésbe "nyúl bele".

Török Gábor polgári jogász, egyetemi tanár az MTI kérdésére úgy vélekedett, ezt az állam nem teheti meg. Véleménye szerint törvényben azt lehet előírni, hogy mekkora legyen a vételi és az eladási árfolyam közti különbség. Ez jelenleg eléri a 15 százalékot is, és ha a törvény arra kötelezi a bankokat, hogy elégedjenek meg 2 százalékos marzzsal, akkor a szerződésekhez nem kell hozzányúlni. Ekkor már csak egy probléma van: a visszamenőleges hatály - mutatott rá Török Gábor -, az új szerződésekre ugyanis akkortól ez a szabály lesz érvényes.

Lövétei István a visszamenőleges hatállyal kapcsolatban elmondta, hogy az alapvető jogelv - és az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint is - ez csak akkor lehetséges, ha az érintettre nézve kedvezőbb az új szabály, mint a korábbi volt. Egy szerződéses kapcsolatnál azonban ez nehezen elképzelhető. A bank-ügyfél kapcsolatban a középárfolyammal ugyanis a hitelfelvevő jobban, a folyósító bank ellenben rosszabbul jár.

Lövétei István felvetett még egy lehetőséget: a körülmények lényeges változása indokolhat jogszabályváltozást, ezt azonban annyira meg kell indokolni, hogy elfogadja az Alkotmánybíróság. Felvetette azt is, hogy akinek az utólagos jogszabálymódosítás miatt kára származik, kérheti ennek megtérítését a jogalkotótól.

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke pénteken elfogadhatatlannak és több ponton az Alkotmány szempontjából aggályosaknak minősítette azokat a javaslatokat, amelyeket Rogán Antal és Kósa Lajos dolgozott ki a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SZOMMA, 2010.09.11 16:51

Kedves Megalodon !

Amit itt javasolsz az kivitelezhető most is, én is így törlesztem az EUR hitelemet. Ehhez annyi a teendő, hogy devizaszámlát kell nyitni az adott bankban, azt kell "úgynevezett" törlesztőszámlaként beállíttatni, és arra kell befizetni a máshol, kedvezőbb árfolyamon megvett valutát. No persze ez szerződésmódosítással jár, amiért díjat számít fel a bank, ha az eredeti szerződés közjegyzői okiratba van foglalva, akkor a módosítást is abba kell foglalni ( ez is kötség) és a devizaszámlának is van számlavezetési díja. De hosszú távon azért megéri. Én viszonylag szerencsés helyzetben vagyok, Ausztriában dolgozó ismerősömtől veszem meg az EUR-t, igaz én itt lakom a határtól nem messze, Nyíregyházán ez nem megy, de maszek pénzváltó azért ott is akad, meg CHF-et ismerőstől amúgy is macerás lenne szerzni. A lényeg, hogy devizanemben kell megnyitni a devizaszámlát, amilyen devizában a hitel va.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.11 10:35

Egyszerüsitsük le a dolgot E=mC formátumra Usa stilusban.
Egy ügyfél felvett x összegü CHF.-et és azt vállalta cserében, hogy y nagyságu részletekben z alkalommal ezt visszafizeti CHF.-ben . Azt, hogy az ügyfél ezt miképpen oldja meg abba sem a banknak sem az államnak nem kellene beavatkoznia, mert semmi köze hozzá, ha nem tudja fizetni akkor ütemezze át, ha az sem megy már akkor jön az árverezés és szociális bérlakás esete.

Azért az is egy nagy hülyeség, hogy valaki felvett x millát a házra, nem tudja/akarja a részleteket fizetni aztán olcsón akarja bérelni az államtól amit szintén majd nem akar/tud fizetni nem a bank hozta a döntést hanem az ügyfél....szóval ez a nem rakom ki, benne lakhat élete végéig bármi is lesz nem valami zseniális elgondolás. Az államnak annyi feladata volna, hogy ne legyen az illető szabad ég alatt ....( persze a már homeless koldusokkal a kutya nem foglalkozik, pedig álítólag csak pár évet lehet így túlélni aztán kampec )

Az államnak stabilizálnia kellene az árfolyamokat, hogy legalább az EUR hoz képest ne nagyon essen tovább, ENNYI !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

purutty, 2010.09.11 09:56

pláne, hogy simán nagyobb a különbség a vételi/eladási árfolyamon, mint a valutaváltók esetében, pedig itt ugye számlapénzről van szó, nem bankjegyekről
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

purutty, 2010.09.11 09:55

emberek!

alkotmányjogász =/= alkotmánybíróság
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.10 21:51

Egy CHF / HUF vételi és eladási ár különbözet az kb 40 fillér a forexen , ha nem iratták alá az ügyféllel, hogy mennyi a bank eladási és vételi árfolyam különbözete akkor ebből az következik hogy a bank tetszőleges árfolyamon számlázhat ami eleve jogilag támadható, hiszen rendkivül előnytelen feltételt tartalmaz..
Ezért azt a megoldást kell szorgalmazni, hogy az ügyfél ha akar devizában is törlesztheti a hitelt, nem köteles azt a hitelt folyósító banktól megvásárolni, megveheti bármely más banktól is, hadd versenyezzenek egy kicsit...egy pénzváltással foglakozó egyszemélyes kft. is lebonyolithatja a cHF megvételét a neten...az ezt kérő ügyfelek részére stb...
Piacgazdaságban tényleg aggályos a hatósági árszabályozás
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html