Nem közelednek az álláspontok Dunaújvárosban

A szakszervezetek nem tárgyalnának a dunaújvárosi vasmű juttatási ajánlatáról, a vállalat szerint azonban ez a működőképesség feltétele.
Leszák Tamás, 2013. február 7. csütörtök, 15:29
Fotó: Napi.hu

Továbbra is megállapodásra és konstruktív együttműködésre törekszik az ISD Dunaferr Zrt. a szakszervezetekkel - közölte a társaság. A Dunaferr folyamatos tárgyalásokat folytat az érdekképviseletekkel, amelyek múlt pénteken kapták meg az idei bér- és szociális megállapodásra vonatkozó ajánlatot. A tervek elsődleges célja a cég szerint a működőképesség fenntartása, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség azonban február 20-tól általános sztrájkot hirdetett, mert "tárgyalásra alkalmatlannak" tartja és elutasítja a munkáltató idei bér- és szociális javaslatát.

A Dunaferr a gazdasági válsággal, illetve az elmaradt fejlesztésekkel indokolja az elmúlt öt év "súlyosan veszteséges gazdálkodását" (a vállalat konszolidált üzemi vesztesége tavaly 20 milliárd forint felett alakult). A menedzsment 2013-ra 2,1 százalék alapbérfejlesztést, illetve a béren kívüli, valamint a szociális juttatások ugyanilyen mértékű emelését javasolta. Az idei szabadságos és karácsonyi béreket azonban nem fizetnék ki, az így megtakarított összegből az egyik kohó felújítását finanszíroznák - az elképzelés a hírek szerint 3,8 milliárd forinttal javítaná a társaságcsoport gazdasági helyzetét.

A két utóbbi juttatást jövőre, illetve 2015-ben. A társaság közleménye szerint a bértárgyalásokat február közepéig tervezték befejezni, ezért a menedzsment számára "érthetetlen", hogy a szakszervezetek ezt megelőzően miért hirdetnek sztrájkot. A szakszervezetek a juttatások átütemezésének elutasítása mellett 5,2 százalékos béremelést követelnek idén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.02.07 17:41

Majd a kegyes Jóság közbelép és a munkavállalói akciókat - a közrend feltétlen biztosítása érdekében - megtiltja.

Szigorúan mindannyiunk érdekében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kisutca, 2013.02.07 15:43

Azért azt ne felejtse el megemlíteni a szakszervezet,hogy tavaly 2012 májusában kifizetésre került a 13.havi bér és októberben a 14.havi is.Így lesz pontos a tájékoztatás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html