Ennek a mennyiségnek azonban csak a töredéke van a hazai tárolókba pumpálva - nyilatkozta a lapnak az előző Orbán-kormány volt energetikai államtitkár-helyettese. Holoda Attila annak kapcsán beszélt erről, hogy a Napi.hu a Gas Infrastructure Europe (GIE) nevű európai gázipari szervezet adataira alapozva közölte: a magyar tárolók feltöltöttsége jelenleg 35 százalékos.

Szinte egész Európa gázvásárlási lázban ég, mert jelenleg mintegy harmadával olcsóbb az orosz gáz, mint az év elején volt - írja a Magyar Nemzet. A gázárak ugyanis hozzávetőleg hathavi késéssel követik az olajét, ezért júliusban a vásárlók a hordónkénti 45-50 dollárnak megfelelő januári olajár alapján fizettek. Magyarországot viszont nem ragadta magával az európai földgáz-beszerzési hevület. Országunk ugyanis idén júliusban csaknem ugyanannyi - vagyis napi 15-16 millió köbméter - orosz gázt hozott be, mint egy évvel korábban, amikor szintén alig-alig zajlott a gázkészletek feltöltése. Annak ellenére, hogy az évtizedes gázpiaci gyakorlat szerint a tárolókat április és október között, ezen időn belül is a legintenzívebben nyáron töltik fel, hogy a télen jelentkező fogyasztási csúcsot részben abból elégítsék ki.

Tavaly ilyenkor már 3,13 milliárd köbméter volt a töltöttség, vagyis mintegy 900 millió köbméterrel magasabb, mint most. Tavaly a csúcson 4,5 milliárd köbméter gázt tartalékoltak a hazai tározók. Az MVM korábban az április-októberi időszakot jelölte meg, mint a feltöltés idejét, vagyis a 100 százalékhoz bő két hónap alatt kellene kétszer annyit betárolni, mint amennyit 4-5 hónap alatt sikerült. Az ország teljes éves gázfogyasztása egyébként nyolc-tízmilliárd köbméter körül van, ennek mintegy 70 százaléka télen fogy el. A lakossági felhasználás évi 4-4,5 milliárd köbméter.

Egyes szakértők szerint az államnak a valóságban egyetlen köbméter saját gáztartaléka sincs - írja a lap.