Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem lesz hiány pulykatermékekből húsvétkor - mondta Erdélyi István, a szarvasi Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek. A liba- és a kacsaágazattal szemben a pulykaágazatot közvetve érintette a madárinfluenza-járvány, amelyhez hasonló mértékű az elmúlt 12 évben nem alakult ki. A Gallicoop esetében a tojásállományt - amelyből éves szinten 3,6 milliót keltetnek ki - és a keltető-telepeket nem érintette a járvány, csak kis létszámú állományt kellett megsemmisíteni azért, mert a megfigyelési és védőkörzetek elrendelése miatt nem tudták a telepekre betelepíteni a szárnyast. Emiatt azonban némileg csökkent a takarmánykeverő üzemük kihasználtsága.

A madárinfluenza hatással volt az exportra, partnereik közül Japán, Dél-Korea és Hongkong elrendelte az importtilalmat. A vezérigazgató szerint ezekben a napokban - 30 nappal az utolsó kitörés után - kérheti Magyarország a korlátozás megszüntetését, amelyet - országtól függően - 90 vagy 150 nap után teljesítenek. Még 3-4 hónap, mire a piac "magához tér" - fogalmazott.

Az ezer dolgozóból a járvány miatt nem kellett elbocsátani senkit - jegyezte meg Erdélyi.

A tavalyi évet Erdélyi István felemásnak nevezte: az első negyedév kiemelkedő eredményei után a második félév már egyenesen gyenge volt, aminek oka főként a lengyel pulykatermelés felfutása, ami csökkentette a keresletet és lenyomta az árakat. A lengyelek tavaly 17 százalékos növekedést produkáltak, idén 12,5 százalékot terveznek.

A 2015-ös 33,6 milliárd forint után tavaly 33 milliárdos árbevételt értek el, amiből 13 milliárd forint az exportértékesítésből származott. Az eredmény tavaly 662 millió forint volt, az előző évinél közel egymilliárddal kevesebb.

Az 1989-ben alapított Gallicoop számos országba szállít árut, Portugáliába, Spanyolországba, Olaszországba, Franciaországba, Ausztriába, Svájcba, Németországba, Horvátországba és Romániába.

Tavaly 41 ezer tonna élőállatot vágtak le, ami az országos teljesítmény 41 százaléka, a cég piaci részesedése 50 százalékos - mondta a vezérigazgató. Idén 8600 tonna húskészítmény gyártását tervezik.

Éves szinten mintegy 50 ezer pulykát halal módon, azaz a muszlim előírásoknak megfelelően vágnak, aminek döntő részét Franciaországban értékesítik. Szaúd-Arábia és Dubai is érdeklődik e termékek iránt, ennek felfutásában lát potenciált a vezérigazgató.

A Gallicoop panírüzeme jelenleg évi 5 ezer tonna terméket állít elő, ami 100 százalékos kapacitás-kihasználást jelent. Egy új üzemmel 9-10 ezer tonnára tudnák bővíteni a termelési volument. Szarvason lenne lehetőség az új üzemet megépíteni, ám ezt Erdélyi István egyelőre "a jövő zenéjének" nevezte.

Elkezdődött két hete az építése egy új, 2200 négyzetméteres csomagolóüzemnek, amelyet a kormány január 24-én kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánított. A csarnokot 1,6 milliárd forintból jövő májusra építik fel, a bekerülési költség 50 százalékát a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja. A tervek szerint a jövőben két műszakban dolgoznak itt, huszonöt új dolgozó felvételét vállalták.

A fejlesztési tervek között említette a vezérigazgató a keltetőgépek cseréjét is, amelyet már elkezdtek. Emellett a takarmánykeverőnél az alapanyag-tárolókapacitást is szeretnék bővíteni - tette hozzá. A Gallicoop évente 65-67 ezer tonna tápot gyárt.

Erdélyi István az MTI-nek elmondta: az orosz piacot az elrendelt embargó miatt véleménye szerint végleg elvesztették, ugyanis az oroszok mostanra önellátásra rendezkedtek be. Fellendülési lehetőséget lát azonban abban, hogy több brazil élelmiszeripari vállalatot kitiltanak az európai piacról a rossz húsminőség miatt - írta az MTI.