Nem rohan állampapírokat venni a magyar nagybank

Az MNB által megfogalmazott cél, a külső sérülékenység csökkentése, alapvetően jó - állapította meg Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője a jegybank múlt csütörtökön bejelentett elképzeléseiről.
Domokos László, 2014. április 28. hétfő, 15:41
Fotó: Napi.hu

Ha pusztán azt csináljuk, hogy a devizatartalék egy részéből a külső adósságot csökkentjük, az nem jelent komoly fundamentális javulást - véli a szakértő.

Jelenleg külföldiek donimálják a kamatswap-piacot, kevés magyar szereplővel, ezért az erre irányuló új MNB-eszköz hasznos lehet.

Az elképzelés szerint az ÁKK Zrt. úgy reagál majd, hogy növeli a forintalapú állampapírok kínálatát a szuverén devizakötvény kínálat csökkentése vagy akár a kibocsát teljes leállítása mellett. A jegybank reményei szerint a forintalapú állampapírok többlet kínálatát elsősorban a helyi bankok fogják megvásárolni. Ennek eredményeként a kormány jelentős forint tartalékra tesz szert, amelyből lejáró devizaadósságát törlesztheti, miközben a devizatartalék csökken. A bruttó külső adósság szintén csökken, mivel az újonnan kibocsátott forintalapú állampapírokat helyi befektetők, elsősorban bankok vásárolnák meg, míg a lejáró devizakötvények főleg külföldiek birtokában vannak. Ez a sztori önmagában konzisztens - fogalmazott Kondrát.

Az MKB sem venne emiatt több állampapírt

Ám arról sem szabad elfeledkezni, hogy az MNB nem kötelezheti a bankokat állampapír vásárlására. A jegybank azt gondolja, hogy az eszköztár változtatása majd erre ösztönzi a bankokat. Ezzel szemben az MKB meg tudja erősíteni azt, amit pénteken az OTP mondott: a bankra nincs különösebb hatása a változásoknak, nem tervez emiatt újabb állampapír-vásárlást - mondta Kondrát.

A bank saját likviditási mutatórendszerét, amely két hétnél rövidebb időre figyel, sem változtatja érdemben - mondta az MKB elemzője, aki szerint az MNB elképzelései legfeljebb néhány kisebb bankok érinthetnek érdemben.

Összességében nem várható, hogy a bankok tömegesen az állampapírok felé fordulnának, különösen nem hosszú távúakat . Ha viszont a bankok "megnyerése" érdekében az új jegybanki eszközök kondíciói kiemelkedően kedvezőek lesznek, előfordulhat, hogy a jegybanki intézkedések az állampapír vásárlások támogatásának minősülhetnek, amit pedig az EKB találhat kifogásolhatónak - mondta Kondrát.

Aligha csökken a kéthetes állomány

Végső soron azt várja Kondrát, hogy egyáltalán nem változik a kéthetes MNB-nél lévő betétek állománya, csak ha devizakonverzió lesz. Különben ugyanis más módon, de visszakerül a pénz a jegybankhoz - azaz ebben az esetben a jelek szerint téved az MNB, amikor ezen a soron érdemi kamatkiadás-csökkenést vár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2014.04.28 18:16

Z.@Blama:
Van aki még emlékszik a békekölcsönre. BIZALOM AZ ŐSI ERÉNYBE.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bernstein, 2014.04.28 17:59

nem az életszerűség, vagy az értelem, hanem a propaganda hatás a lényeg.

vagyis 2,2 milliós közönség ismét vadul tapsolja a jegybank "ravasz és cseles" lépését, mellyel a bankokat regulázza és az adósságot tovább csökkenti

a valóság, a valós hatás lényegtelen
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.04.28 16:54

Ezek a gonoszok nem akarják megérteni, mit a narancsisztáni parancs?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html