Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha pusztán azt csináljuk, hogy a devizatartalék egy részéből a külső adósságot csökkentjük, az nem jelent komoly fundamentális javulást - véli a szakértő.

Az elképzelés szerint az ÁKK Zrt. úgy reagál majd, hogy növeli a forintalapú állampapírok kínálatát a szuverén devizakötvény kínálat csökkentése vagy akár a kibocsát teljes leállítása mellett. A jegybank reményei szerint a forintalapú állampapírok többlet kínálatát elsősorban a helyi bankok fogják megvásárolni. Ennek eredményeként a kormány jelentős forint tartalékra tesz szert, amelyből lejáró devizaadósságát törlesztheti, miközben a devizatartalék csökken. A bruttó külső adósság szintén csökken, mivel az újonnan kibocsátott forintalapú állampapírokat helyi befektetők, elsősorban bankok vásárolnák meg, míg a lejáró devizakötvények főleg külföldiek birtokában vannak. Ez a sztori önmagában konzisztens - fogalmazott Kondrát.

Az MKB sem venne emiatt több állampapírt

Ám arról sem szabad elfeledkezni, hogy az MNB nem kötelezheti a bankokat állampapír vásárlására. A jegybank azt gondolja, hogy az eszköztár változtatása majd erre ösztönzi a bankokat. Ezzel szemben az MKB meg tudja erősíteni azt, amit pénteken az OTP mondott: a bankra nincs különösebb hatása a változásoknak, nem tervez emiatt újabb állampapír-vásárlást - mondta Kondrát.

A bank saját likviditási mutatórendszerét, amely két hétnél rövidebb időre figyel, sem változtatja érdemben - mondta az MKB elemzője, aki szerint az MNB elképzelései legfeljebb néhány kisebb bankok érinthetnek érdemben.

Összességében nem várható, hogy a bankok tömegesen az állampapírok felé fordulnának, különösen nem hosszú távúakat . Ha viszont a bankok "megnyerése" érdekében az új jegybanki eszközök kondíciói kiemelkedően kedvezőek lesznek, előfordulhat, hogy a jegybanki intézkedések az állampapír vásárlások támogatásának minősülhetnek, amit pedig az EKB találhat kifogásolhatónak - mondta Kondrát.

Aligha csökken a kéthetes állomány

Végső soron azt várja Kondrát, hogy egyáltalán nem változik a kéthetes MNB-nél lévő betétek állománya, csak ha devizakonverzió lesz. Különben ugyanis más módon, de visszakerül a pénz a jegybankhoz - azaz ebben az esetben a jelek szerint téved az MNB, amikor ezen a soron érdemi kamatkiadás-csökkenést vár.