Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kevés pénzt mostak tisztára az idei rapid, június végéig tartó adóamnesztia során, és az állam sem lett sokkal gazdagabb az intézkedéssel. A 2017. január-május havi kifizetői bevallások szerint az utólagos adófizetés intézményének keretében összesen 2,069 milliárd forint szja- és összesen 221,8 millió forint önellenőrzésipótlék-kötelezettséget vallottak be - közölte a Blochamps Capital a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kapott adatokra hivatkozva.

Mivel a befizetett szja 10 százalékos volt, ez alapján nagyjából 20 milliárd forintnyi piszkos pénzt moshattak tisztára öt hónap alatt - írta a lap.

Nem tolongtak tömegek a másik amnesztialehetőségnél, a tagi részesedés ingyenes megszerzésénél sem. A "strómantalanítás" a július 4-ig beérkezett adatok szerint összesen 146 céget érintett, az ingyenesen átruházott és így a NAV látókörébe került tagi részesedések névértéke valamivel több, mint 7 milliárd forint volt.

Bár az üzletrészek valós ügyleti értéke a 7 milliárdos névértéket vélhetően jócskán meghaladta, a most kifehérített vagyon szinte aprópénznek számít ahhoz képest, hogy a magyarok külföldön mintegy 2000 milliárd forint körüli nem megfelelően leadózott megtakarítást tarthatnak, Magyarországon belül pedig a szürkegazdaság méretét 6,5-7 ezermilliárd forintra teszik. Ráadásul a korábbi adóamnesztia, a stabilitás megtakarítási számla (smsz) keretében is csaknem 160 milliárd forint fehéredett ki három és fél év alatt.