Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy magyar kisvállalkozás járatlan volt a német piacon, ezért megbízott egy ott járatos társaságot, hogy szerezzen neki ott karbantartási munkát - így indul a Bírósági Határozatok Gyűjteményében megjelent jogeset.

A megállapodás úgy szólt, hogy a vállalkozási díj 3 százalékát fizeti az üzletszerzőnek, mindaddig, amíg a német cégnél dolgoznak az emberei. Nem is volt gond 4 évig - addig 16 millió forinthoz jutott a közvetítő - akkor viszont a megbízója beszüntette a fizetést. Arra hivatkozott, hogy a német cég egyesült egy másikkal, most már annak számláz, az eredeti társasággal kötött szerződés tehát megszűnt.

A megbízó előbb várt két évet - addig győzködte a partnerét -, majd fizetési meghagyást állíttatott ki ellene 29 millió forintról. Miután erre sem fizetett a megbízója, per lett a követelésből és az első fokú bíróság meg is ítélt számára 8 millió forintot.

Hogy miért ennyit, azt nem részletezi az ítélet, viszont két újabb momentum merült fel a per alatt. Az egyik az, hogy amíg havonta rendesen fizetett a megbízó, addig sem a német cégtől kapott pénz 3 százalékát utalta tovább, hanem annyit fizetett, amennyit gondolt. A megbízó pedig azt hozta fel a perben, hogy időközben - szóban - leszállították a jutalékot 2 százalékra. Miután ezt neki kellett volna bizonyítani, de nem tudta, így nem is vette figyelembe a bíróság.

A megbízó fellebbezett, de a másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet emelte jogerőre. Ezután felülvizsgálatot kért a Kúriától, de azt is elbukta. Csak ez utóbbi 100 ezer forintjába került.