Az elrendelt megszakítás oka, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint a szeptember 26-i gáznaptól kezdődően jelentősen megnő a beszállítási igény. Az ellátásbiztonság és a hálózati egyensúly fenntartása érdekében a beregdaróci csomópont kapcsolását át kell alakítani olyan módon, hogy a csomóponthoz kapcsolódó valamennyi távvezeték az ország belseje felé történő szállításra legyen alkalmas - áll a tájékoztatóban.

A 2013 márciusa óta az Ukrajnába irányuló szállításhoz rendelkezésre álló, éves szinten 6,1 milliárd köbméter - napi szinten 16,8 millió köbméter - mennyiségű földgáz kiszállítását lehetővé tévő kapacitást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon, tehát nem garantáltan biztosította az FGSZ - olvasható a cég közleményében.

NFM: a kormány tovább növeli a gázellátás biztonságát

A kormány további intézkedéseket tesz a magyar lakosság biztonságos gázellátása érdekében: péntektől tovább növeli a Magyarországra irányuló gáz beszállítását, hogy felgyorsítsa a télre való felkészülést - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Közleményük szerint a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél.

Hangsúlyozzák, hogy a földgázszállítás az orosz-ukrán konfliktus ellenére zavartalan. Az ország gázellátása biztosított, a biztonsági gázkészlet nagysága az előírásoknak megfelelő, a tárolók töltöttségi szintje jelenleg 56,6 százalékon áll és a betárolás mostantól felgyorsul - olvasható a közleményben.

Budapest megfigyelők szerint a téli szezonra felkészülve látott hozzá a hazai gáztározók feltöltéséhez. Korábban arról is hallani lehetett, hogy a magyar hatóságok megkeresték a Gazpromot, hogy növelje a földgázszállításokat - próbál magyarázatot találni a magyar lépésre az Index. Diplomáciai források azonban úgy tudják, hogy az oroszok vonakodnak több gázt adni, nagyrészt éppen azért, mert attól tartanak, hogy az EU-nak szállított földgáz kerülőutakon Ukrajnában köt ki.
Egy diplomáciai forrás pedig nemrég arra hívta fel az Index figyelmét, hogy miközben a Lengyelországba, Romániába és Ausztriába Oroszországból szállított földgáz kisebb-nagyobb mértékben csökkent, addig a Magyarországra érkezett gáz nem.
A korábbi ukrán-orosz gázvitáknál Moszkva gyakran élt azzal a módszerrel, hogy elzárta az Oroszországból Ukrajnába szállított földgázt. Azzal, hogy mostantól Magyarország nem szállít oda gázt, Budapest hozza nehéz helyzetbe Kijevet.