Ebbe a kategóriába tartoznának azok a szolgáltatók, amelyek a médiaszolgáltatásról és tömegkommunikációról szóló törvény (Mttv.) alapján jelentős befolyásoló erővel rendelkeznek. Ide sorolják azokat a társaságokat, amelynek a Magyarország területén terjesztett lineáris audiovizuális médiaszolgáltatásai éves átlagos közönségaránya eléri a tizenöt százalékot, feltéve, hogy legnézettebb médiaszolgáltatásának éves átlagos közönségaránya eléri a három százalékot. E közönségarány meghatározásánál az Mttv. alapján közzétett az előző naptári évre vonatkozó átlagos közönségarányokat kell alapul venni, hozzászámítva ehhez a vállalkozás valamennyi, Magyarország területén terjesztett lineáris médiaszolgáltatásának adatait. Figyelembe kell venni a társaság, illetve bármely tulajdonosának, vagy tulajdonosa tulajdonosának befolyásoló részesedése mellett működő más vállalkozások magyarországi közönségarányát is.

A módosító indítvány elfogadása esetén a digitális átállásról szóló törvény szerint semmisek a műsorterjesztő és a médiaszolgáltató által kötött megállapodás olyan kikötései, amelynek következtében a műsorterjesztő mentesül a műsordíj megfizetése alól, vagy amely a médiaszolgáltató számára más hátrányos feltételt állapít meg abban az esetben, ha az más műsorterjesztő útján ellenérték nélkül vagy kódolatlanul teszi elérhetővé médiaszolgáltatását a felhasználók számára.

Az Mttv. tavaly őszi módosítása felhatalmazta a kormányt, hogy a jelentős befolyásoló erővel rendelkező lineáris audiovizuális médiaszolgáltató legnézettebb szolgáltatásáért járó programdíj fizetésének szabályait rendeletben állapítsa meg.