Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A többségi magyar tulajdonú bankrendszer fő akadályát a szakértők abban látják, hogy hiányzik az a tőke, amely révén egy ilyen tulajdoni transzformációra sor kerülhetne. A hírek ugyan arról szólnak, hogy az állam a Takarékbank Zrt. megszerzése után hamarosan újabb pénzintézet megvásárlását tervezheti az MFB Zrt.-n keresztül, az üzletmenet felfutásához szükséges tőke előteremtése azonban itt is gondot okozhat. Aligha véletlen, hogy az MFB is sorban áll az MNB Növekedési Hitel Programjánál.

Doubravszky György pénzügyi biztos is támogatandónak tartja Orbán Viktor miniszterelnök véleményét, amely szerint középtávon meg kell célozni az 50 százalékos magyar tulajdont a bankrendszerben, ez ugyanis - rövid távú profitérdekeken túllépve - a magyar érdekek mentén működne. Érdekes kérdés ugyanakkor, hogy mit is hozhatnak konyhára a bankok. A Magyar Bankszövetség egy korábbi kimutatása szerint a magyar bankok tőkearányos nyeresége az 1994-2011 közötti időszakban 3,2 százalék volt - és e cseppet sem erős mutatóban már az iparági adatokat "felhúzó" OTP-csoport számai is benne vannak.

Az állami tulajdon nemcsak az "extraprofit" lefölözésében, de kötelezettségoldalon is megjelenne. Korábban többen úgy látták, a szlovén kormány járt el helyesen, amikor csak kisebbségi tulajdont adott el a bankokban, most azonban az ország makrogazdasági egyensúlyát borítja meg a pénzintézeti veszteségrendezéshez szükséges tőkepótlás. Utóbbi Magyarországon is komoly tétel lehetne, ezt mindennél jobban mutatja, hogy 4 itthoni nagybank elmúlt két évi összesített vesztesége a 700 milliárd forintot közelíti. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke korábban komoly erénynek tartotta, hogy a banki veszteségrendezés a költségvetésnek (és így a polgároknak) nem került pénzébe. A problémákat tetézi, hogy bár a bankok leírták vagy céltartalékolták a veszteségeket, a jelenlegi gazdasági helyzetben hiányzik a keresleti oldal, amely rövid vagy közép távon az elmúlt években elbukott állományok újraépülését segítené. Piaci vélemények szerint éppen ezért nem kecsegtet túlzott sikerrel az egyébként "letisztított", de olcsón megkapható hitelintézetek akviziciója sem.

 

Nagybanki veszteségek 2011-2012
Bankmilliárd forint
CIB Bank Zrt.
189,2
Erste Bank Hungary Zrt.
163,7
MKB Bank Zrt.
198,4
Raiffeisen Bank Zrt.
144,1
Forrás: Ceginfo.hu, Napi Gazdaság-gyűjtés