Nem teljesülhet Orbán nagy álma?

A legalább felerészben magyar bankrendszer előtti legnagyobb akadály a tőkehiány, ráadásul négy itthoni nagybank elmúlt kétéves vesztesége közelíti a hétszázmilliárd forinti - az állami tulajdon pedig kötelezettségoldalon is megjelenne.
Nagy László Nándor, 2013. április 29. hétfő, 09:49
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A többségi magyar tulajdonú bankrendszer fő akadályát a szakértők abban látják, hogy hiányzik az a tőke, amely révén egy ilyen tulajdoni transzformációra sor kerülhetne. A hírek ugyan arról szólnak, hogy az állam a Takarékbank Zrt. megszerzése után hamarosan újabb pénzintézet megvásárlását tervezheti az MFB Zrt.-n keresztül, az üzletmenet felfutásához szükséges tőke előteremtése azonban itt is gondot okozhat. Aligha véletlen, hogy az MFB is sorban áll az MNB Növekedési Hitel Programjánál.

Doubravszky György pénzügyi biztos is támogatandónak tartja Orbán Viktor miniszterelnök véleményét, amely szerint középtávon meg kell célozni az 50 százalékos magyar tulajdont a bankrendszerben, ez ugyanis - rövid távú profitérdekeken túllépve - a magyar érdekek mentén működne. Érdekes kérdés ugyanakkor, hogy mit is hozhatnak konyhára a bankok. A Magyar Bankszövetség egy korábbi kimutatása szerint a magyar bankok tőkearányos nyeresége az 1994-2011 közötti időszakban 3,2 százalék volt - és e cseppet sem erős mutatóban már az iparági adatokat "felhúzó" OTP-csoport számai is benne vannak.

Az állami tulajdon nemcsak az "extraprofit" lefölözésében, de kötelezettségoldalon is megjelenne. Korábban többen úgy látták, a szlovén kormány járt el helyesen, amikor csak kisebbségi tulajdont adott el a bankokban, most azonban az ország makrogazdasági egyensúlyát borítja meg a pénzintézeti veszteségrendezéshez szükséges tőkepótlás. Utóbbi Magyarországon is komoly tétel lehetne, ezt mindennél jobban mutatja, hogy 4 itthoni nagybank elmúlt két évi összesített vesztesége a 700 milliárd forintot közelíti. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke korábban komoly erénynek tartotta, hogy a banki veszteségrendezés a költségvetésnek (és így a polgároknak) nem került pénzébe. A problémákat tetézi, hogy bár a bankok leírták vagy céltartalékolták a veszteségeket, a jelenlegi gazdasági helyzetben hiányzik a keresleti oldal, amely rövid vagy közép távon az elmúlt években elbukott állományok újraépülését segítené. Piaci vélemények szerint éppen ezért nem kecsegtet túlzott sikerrel az egyébként "letisztított", de olcsón megkapható hitelintézetek akviziciója sem.

 

Nagybanki veszteségek 2011-2012
Bankmilliárd forint
CIB Bank Zrt.
189,2
Erste Bank Hungary Zrt.
163,7
MKB Bank Zrt.
198,4
Raiffeisen Bank Zrt.
144,1
Forrás: Ceginfo.hu, Napi Gazdaság-gyűjtés

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2013.04.29 18:36

Magyarországon azért van gazdasági visszaesés, mert nincs koherens gazdaságpolitika, az unortodox ötletelés egymásnak ellentmondó intézkedésekben és a hozzáértés teljes hiányában nyilvánul meg, ami az erőforrások elpocsékolásához és a lehetőségek kihagyásához vezet.

A 2000-es évek első felében azért volt nálunk növekedés, mert a beáramló olcsó pénzt képes volt munkára fogni a magyar gazdaság. Természetesen fogyasztás is volt, az is mozgatta a növekedést, most a fogyasztás hiánya is mélyíti a recessziót. De ostobaság lenne azt hinni, hogy itt csak fogyasztás volt - tessék már megnézni az orbán-rezsim úthálózat-fejlesztési programját...

Valamennyi pénzkiáramlásra vélhetően külső okokból is sor kerülne. A kiáramlás intenzitását azonban megtöbbszörözi az a gazdaság-ellenes környezet, amit az unortodoxia teremtett.

Szerencsére az exportpiacaink továbbra is kiemelkedően teljesítenek, a magyar külker-többlet évek óta masszív. Megköszönheti elődeinek a regnáló kormány - e nélkül aligha húztuk volna idáig.

Az unortodox idiotizmus hatását jól mutatja, hogy a kormány elődeitől eltérően képtelen kihasználni az olcsó pénzek aranykorát, ami jelenleg világszerte tapasztalható. Magunkat juttattuk olyan helyzetbe, ahonnan nem látszik a kiút: romló versenyképesség, jogbizonytalanság, EU- és egyáltalán külföld-ellenes kormányzati retorika. Nincs olyan szerencsés állása a külpiaci környezetnek, ahol ez a képlet eredményre vezethetne... ha egyszer ez a vergődés a mi nemzeti érdekünk...

Nevetséges pótcselekvés a pénzügyi közvetítő rendszer tulajdonviszonyaira mutogatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.04.29 18:13

@troll: Ejnye, iylet írni: "nem termelni kell, hanem eladni tudni" - maga népellenség!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.04.29 18:01

az a baj, hogy viktorka elvtársat eddig soha nem állították meg a tények vagy az irreális célok...

igen, lehet magyar kézben minden közmű - akár holnap is - csak akkor nem konvergálni fogunk a ny.európai szolgáltatási szinthez, hanem távolodunk tőle.

igen, lehet magyar kézben a magyar tőkepiac 50%-a, de akkor megint csak távolodunk a ny.európai tőkepiaci színvonaltól.

ennek nem az az oka, hogy ügyetlenebbek, vagy gyengébbek a magyarok és ezt senki nem is állítja. egyszerűen földrajzi és történelmi adottságaink erre a gazdasági fundamentumra kárhoztatnak. egyszerűen nincs elég felhalmozott magyar tőke.

1. aki azt várja az eu-tól, hogy tegye egyenlővé a tagállamokat, az menjen előbb szudánba és osztogassa el a vagyonát. utána lesz erkölcsi alapja ilyet mástól elvárni...

2. nem baj, ha viktorka elvtárs elmondja a magyaroknak, hogy vissza kell magyar kézbe venni a közműveket, bankokat, de ne felejtse el megosztani velük, hogy ennek milyen KÖZVETLEN hatása lesz az emberek életminőségére. ha a többség így is vállalja, akkor előre elvtársak!

3. nyilván vannak a tulajdonátcsatornázásnak igazi magyar nyertesei... vajon mikor lesz szerencsénk megtudni, hogy ezek a nyertesek milyen új gyárakkal, új befektetésekkel, új munkahelyekkel, új adományokkal "ajándékozzák meg" társadalmunkat? pénz beszél, kutya ugat... nos ilyen vonatkozásban kevés pénzt látunk és nagyon sok ugatást hallgatunk... fideszes elvtársak! tessék bebizonyítani, hogy valóban méltók vagytok széchenyi nevének kiejtésére!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.04.29 17:14

azert van gazdasagi visszaeses, mert korabban hitellufi volt a magyar gdp, omlott be az orszagba a kulfoldi penz, csakhogy ez nem volt fenntarthato, mert ez a penz nem exportbevetel volt, hanem hitel, amit vissza kell fizetni.
ebbol fogyasztottunk, vettunk autot, tv-t, ebbol koltott az allam, srb.

most ellentetes a folyamat, kifele zudul a penz a korabban felvett hitlek torlesztesekent, ezert nincs fogyasztas, ezert halodik a gdp.

tovabb fokozza a penzkiaramlast az ,hogy a magyar szolgaltatoszfera kulfoldi tulajdonban van, igy az altala a magyar piacbol termelt profit is kivonasra kerul a magyar gazdasagbol.

emellett kulon pech, hogy az exportpiacaink zome, azaz az eurozona ugyancsak recesszioban vannak.

a gdp-t ugyebar a kereslet mozgatja,nem termelni kell, hanem eladni tudni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sharapova2008, 2013.04.29 12:24

@ezusthaju: nem teljesül Orbán szkizofrén lázálma? Jaj,de jó:őt meg tovább kezelik az orvosok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html