Nem tetszenek a bankoknak az Orbán-kormány adótervei

A bankok szerint lényegesen módosítani kell a bankadó feltételrendszerét, mert az adó a tervezett formában negatív hatással járna a bankrendszerre és a reálgazdaságra is - közölte a Magyar Bankszövetség az MTI-vel.
MTI-Eco, 2010. június 16. szerda, 17:09
Fotó:

A szervezet sajtóközleménye szerint a Magyar Bankszövetség elnöksége által összehívott bankvezetői értekezlet szerdán tárgyalt a tervezett bankadóról, s - a tulajdonosok többségének álláspontját képviselve - a kormánnyal való tárgyalások folytatása mellett döntött.

A bankvezetői értekezlet felkérte az elnökséget, tájékoztassa a kormányt, hogy a bankok szükségesnek tartják a jelenlegi feltételrendszer lényeges módosítását.

A közlemény hangsúlyozza: a magyar bankrendszer a gazdasági válságban is megőrizte stabilitását, nem szorult állami támogatásra, és biztosította a gazdaság folyamatos finanszírozását.

A tervezett bankadó összege és egyéb feltételei ugyanakkor jelentősen gyengítenék a bankrendszer tőkehelyzetét és hitelezési képességét. Összességében a bankadó a kormány szándékaival ellentétesen súlyos negatív hatással járna a reálgazdaságra és visszavetné a gazdasági növekedést.

A Magyar Bankszövetség a kormánnyal való tárgyalások lezárását követően ad részletes tájékoztatást a nyilvánosságnak - közölte a szervezet.

HOZZÁSZÓLÁSOK