Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra is megéri az öngondoskodás: az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak: 2016 egészében átlagosan 6,31 százalékos reálhozamot értek el. Az összvagyonuk éves összevetésben 9 százalékkal 1166 milliárd forintra nőtt. Az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon december végén meghaladta az 1,106 millió forintot, ami 10 százalékos növekedésnek felel meg - derül ki a Pénztárszövetség adataiból.

Az önkéntes pénztárak taglétszáma jelenleg kissé stagnál, ugyanis az új belépők számát meghaladja a nyugdíjszolgáltatásban részesülők száma.

A pénztárakba vetett bizalom egyértelmű jele a rekordösszegű befizetés. Ez is azt mutatja, hogy a tagság elégedett a kasszák teljesítményével - véli Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke.

A tavalyi utolsó negyedévben a tagdíjbevételek kiemelkedő mértékben, 13 százalékkal emelkedtek, az év egészében pedig a növekedés 11 százalékos volt. A trendforduló is jól látszik: a munkáltatók befizetései ugyanis 2013 óta stagnálnak, míg az egyéni befizetések dinamikusan nőnek. A pénztártagok egyéni befizetései történelmi rekordot értek el: tavaly összesen több mint 72 milliárd forintot fizettek be számláikra.

Különösen év végén élénkült meg a megtakarítási kedv, az előző negyedévhez mérten a tagok megduplázták befizetéseiket. Az utolsó negyedévben az egyéni és munkáltatói hozzájárulások együttes összege pedig 40 milliárd forintra rúgott, ami 70 százalékkal haladta meg a 2016 harmadik negyedévében befolyt összeget.

Tavaly egyértelműen megélénkült a pénztártagság. Ebben az is komoly szerepet játszott a Pénztárszövetség szerint a nyugdíj- és egészségtudatosság erősödése és az is, hogy a pénztártagok megtakarításuk után 20 százalék, akár 150 ezer forintos adókedvezményt érvényesíthetnek.

A 2016-os adatok szerint egyre népszerűbbek a Pénztárszövetséggel együttműködő egészség- és önsegélyező pénztárak is. Ezeknél az z egyéni befizetések 16 százalékkal emelkedtek - igaz, a munkáltatók 3 százalékkal kevesebb tagdíjat vállaltak át, mint egy évvel korábban. Itt is nagy befizetési hajrá volt az év végé.

A múlt évben az egészségpénztári tagok több mint 8 millió alkalommal, esetenként átlagosan 5,2 ezer forint értékben finanszírozták költéseiket a kasszák egyre bővülő - egészségügyi és önsegélyező - szolgáltatási palettájáról. Az egészségpénztárak összesített vagyona 51,5 milliárd forintra nőtt, ami fejenként átlagosan 62 ezer forint egészségre szánt megtakarítást jelent.

A teljes grafikonért kattintson!
Kép: Forrás: ÖPOSZ

Az ÖPOSZ arra számít, hogy a munkáltatói szerepvállalás - a nehezedő adókörnyezettel magyarázható - átmenetileg várható megtorpanása mellett fokozódik az egyéni tudatosság - mondta Kravalik.