BUX

Nem vehető zár alá a Quaestor-bank?

Egy módosító indítvány "kimenti a zár alá vétel alól" a Quaestor-bankot- közölte az MSZP.

MTI, 2015. április 1. szerda, 14:00

Az MSZP szerint a brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló fideszes törvény kiveszi a Quaestor-bankot a zár alá vehető vagyonok köréből, ezért a szocialisták arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a parlament által kedden elfogadott jogszabályt. Erről Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese és Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke beszélt szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Mindketten azt firtatták, miért vonja ki "a fideszes brókerkormány" a zár alá vétel alól a Quaestor-bankot? Miért lehetetlenítik el, hogy a bankban lévő vagyonból a kisbefektetőket kártalanítani lehessen? Bárándy Gergely elmondta, hogy a törvényalkotási bizottság nyújtott be az előterjesztéshez egy olyan módosító indítványt, amely a Quaestor-bankot "kimenti a zár alá vétel alól", mert kiveszik a törvény hatálya alól a bankokat. Hozzátette: a módosítót fideszes javaslatra fogadták el.

Közölte, a rendőrség most vette zár alá a bankot, a hatályos jogszabályok szerint ezt a bíróságnak meg kell erősítenie. Bárándy Gergely véleménye szerint a hatályos jogszabályok szerint a bíróság "valószínű, hogy nem tudja fenntartani a Quaestor-bank zár alá vételét".

Értékelése szerint a Fidesz átverte a törvényalkotási bizottságot, az Országgyűlést és az embereket is. Mint mondta, nem szabad hagyni, hogy a fideszes haverok kisíbolják a pénzt a Quaestorból a bankon keresztül azért, mert arra nem vonatkozik a jogszabály. Jelezte, törvénymódosítást terjesztenek be a rendelkezés törlése érdekében, és kérni fogják annak házszabálytól eltérő tárgyalását.

Tóth Bertalan közölte, a törvényalkotási bizottság ülésén Tuzson Bence (Fidesz) a módosító indítvány okát firtató kérdésére azt mondta, a brókercégeket akarják csak büntetni, általában a bankokat nem, de arról nem volt szó, hogy a Quaestor-bank kikerül a törvény hatálya alól.

Kinek a pénze van a bankban?

Szerinte felmerül a kérdés, kinek a pénze van a bankban. Azt is firtatta, hogy hol van az 18 milliárd forint, amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Eximbank tőkeemelésére kapott a költségvetéséből. Csak nem a Quaestor-bankban, és ezért volt szükség arra, hogy a bank kikerüljön a zár alá vétel alól? - vetette fel.

Tóth Bertalan kérdésre válaszolva elmondta, a Quaestor banki része február 1-jén kapott végleges működési engedélyt a jegybanktól, miután tavaly decemberben a Quaestor megvásárolta Credigen Bankot.

A törvényalkotási bizottság szóban forgó összegző módosító javaslatának indoklásában az olvasható: indokolt megkülönböztetni a hitelintézeteket, illetve a bróker cégeket; míg a hitelintézetek esetében az esetlegesen felmerülő káreseményeket az Országos Betétbiztosítási Alap, addig a befektetési vállalkozások esetében a biztosítást a Befektető-védelmi Alap biztosítja. Az Országos Betétbiztosítási Alap esetében mind a biztosított összeg maximuma, mind az alap vagyona, mind az alap befizetői körének vagyona és ennek megfelelően a rendszeresen és rendkívüli jelleggel befizetésre kerülhető összeg mértéke lényegesen nagyobb, mint a Befektető-védelmi Alap esetében. "Azon esetekben, ahol a pénzintézeti tulajdoni arány eléri az 50 százalékot, ott ez kellő garanciát biztosít a befektetések védelme szempontjából" - áll a parlamenti honlapon megtalálható dokumentumban.

Fidesz: a zárolás a teljes cégcsoportra vonatkozik

A vagyonzárolás a teljes Quaestor-cégcsoportra vonatkozik, amelybe a bank is beletartozik - közölte a Fidesz-frakció szerdán az MTI-vel a szocialisták nyilatkozatára reagálva. Szerintük nem igaz, hogy a brókertörvény kiveszi a Quaestor-bankot a zár alá vehető vagyonok köréből, ugyanis "a zárolás a teljes cégcsoportra vonatkozik, amibe a bank is beletartozik".

A kormánypárti képviselőcsoport felidézte, hogy kedden a szocialisták még megszavazták a vagyonzárolásról szóló javaslatot, és a törvényalkotási bizottság ülésén annak módosító javaslatát is, most viszont már azt követelik, az államfő ne írja alá a törvényt. "A szocialistákról újra lehullott az álarc: csak színjáték volt, hogy támogatják a vagyonzárolást" - értékelte a Fidesz. Szerintük a szocialisták egy hamis ürügy segítségével "megint a csaló brókerek oldalára állnak, ugyanúgy, mint amikor a Buda-Cash brókereit a kormányukba ültették, és úgy módosították a törvényeket, hogy zavartalanul folyhasson az elképesztő pénzügyi korrupció, amelyben emberek tízezreinek a pénzét tüntették el egy egész évtizeden át".

A kedden elfogadott vagyonzárolási törvénynek köszönhetően azonban nem lesz egyetlen szélhámos sem, aki megúszhatja a vagyonzárolást, és "visszamenőleg is semmissé tehetjük azokat a tranzakciókat is, ahol a vagyont megpróbálták átjátszani bárhová és bárkinek" - írta reagálásában a Fidesz-frakció, jelezve, hogy a zárolt vagyonokat be kell vonni a kártalanításba.