A Deutsche Telekom mellett a Vodafone és a Telefonica SA által birtokolt O2 is árulhatja az Apple által gyártott okostelefont, amennyiben a Deutsch Telekom nem tudja meghosszabbítani monopoljogait biztosító szerződését. Piaci források szerint a hosszabbítás még nem történt meg, ám a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak a gyártval. Amennyiben a két félnek nem sikerül megállapodnia, úgy akár Októbertől kapható lesz az iPhone a másik két szolgáltatónál is.

A német iPhone-piacon 2007 novemberében szerzett monopolhelyzet elvesztése csökkentheti a mobilszolgáltató növekedési kilátásait. A Deutsche Telekom az elmúlt években eladásait tekintve rendszeresen maga mögé utasította vetélytársait. A második negyedévben 6,1 százalékos bevételnövekedést mutatott az előző év hasonló időszakához képest. A Vodafone hasonló időszakban - két év folyamatos csökkenés után - 0,2 százalékos növekedést könyvelhetett el eladásaiban.

A német fogyasztók hozzájuthatnak ugyan a régebbi típusú, 3G iPhone kártyafüggetlen, "kikódolt" változataihoz, de az áruk (kb. 650 euró) lényegesen magasabbak a legkedvezőbb szolgáltatói konstrukció 1 eurós áránál.

A német a legutolsó jelentős európai piac, ahol egy mobilszolgáltató kizárólagos iPhone-értékesítési joggal rendelkezik. Az Egyesült Királyságban az O2 tavaly karácsony előtt veszítette el monopoljogait, míg Franciaországban egy bírósági döntés kötelezte a France Telecom Orange szolgáltatóját a kizárólagosság feloldására.

A legutóbb nyilvánosságra hozott adatok szerint június 30-ig összesen 1,9 millió iPhone-t adott el a Deutsche Telekom, amely előfizetések számát tekintve piacvezető Németországban (36,98 millió). A Vodafone 34,87 millió, míg az O2 16,3 millió előfizetővel rendelkezik.

Az ügyben sem az Apple, sem a három mobilszolgáltató nem kívánt nyilatkozni.