Német cég nyerte a MÁV közbeszerzését

Új információs rendszert épít a MÁV-nak a Funwerk Information Technologies GmbH - a reform a többszereplős vasúti pica kiszolgálását segíti.
NAPI, 2010. február 26. péntek, 14:08
Fotó:

Az uniós előírásoknak megfelelő, a többszereplős vasúti közlekedési piac kiszolgálására és a vasúttársaságok együttműködésének támogatására is alkalmas információs rendszert épít a MÁV. A társaság ma hirdette ki 2009. január 15-én indított, a Forgalmi Vonatközlekedési Információs Rendszer (FOR) megvalósítására vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményét.

A felhívásra 5 ajánlat érkezett, amelyből egyet a MÁV Zrt. mint ajánlatkérő érvénytelennek minősített. A nyertes pályázó az azonos vállalási feltételek mellett legalacsonyabb árat megajánló Funkwerk Information Technologies GmbH lett. A projekt összköltsége a sikeres ártárgyalásnak köszönhetően 933 millió forint, ami az eredetileg becsült 1800 millió forinthoz képest csaknem 50 százalékos megtakarítást jelent a vasúttársaság számára.

A projekt alapvető célja a napi mintegy 3500 vonat (személy- és teherszállító szerelvények együttesen) leközlekedtetéséhez szükséges hatékony forgalomirányítási rendszer létrehozása, hosszú távú cél a forgalomnövelés, és a hazánkat elkerülő teherforgalom visszaszerzése - a megbízható információcserére alapozva.

A Forgalmi Vonatközlekedési Információs Rendszer - a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág stratégiai rendszereként - valósidejű tájékoztatást tud majd szolgáltatni a vasútvállalatoknak vonataik aktuális helyzetéről. Ez a közlekedési előrejelzés hatékonyan segíti majd mind az árufuvarozási, mind a személyszállítási társaságokat, köztük a MÁV-START Zrt.-t is. A rendszer üzembe állításával az utastájékoztatás színvonala is javulni fog.

HOZZÁSZÓLÁSOK