Német és osztrák bankok fúrják a magyar kormányt

A Napi Gazdaság információi szerint a kormány által kijelölt tárgyalódelegáció és a Bankszövetség vezetősége között tegnap elmaradt a délre tervezett egyeztetés.
Nagy László Nándor, 2010. július 2. péntek, 09:48
Fotó:

Ennek oka az volt, hogy a német és osztrák tulajdonosi körben lévő hitelintézetek képviselőit a tulajdonosok nem engedték el a tárgyalásra - értesült lapunk.

A külföldi tulajdonosok ugyanis immár a Nemzetközi Valutaalap képviselőinek a tárgyalásokba történő bekapcsolódását sürgetik - híreink szerint erre leghamarabb a jövő hét elején kerülhet sor, amikor az IMF tárgyalódelegációja Budapestre érkezik.

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter később egyebek között azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy bár a bankok nem mentek el a tárgyalásra, a kormány ettől függetlenül nem tesz le a bankadó bevezetéséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.07.04 21:23

1:A multinacionális láncok (mint pl.Tesco,Cora,Auchan) árrése 100% ( tudom mivel dolgoztam velülk 15 évet ), a németeknél jóval érettebb a piac - gagyit nem lehet eladni és jóval olcsóbban (25-35% árréssel ) dolgoznak , speciel ha bemész nálunk az Aldiba normális cuccot kapsz baráti áron, ha pl. a Pennybe mész be jóval drágább és gagyibb ( elöbb jöttek-tudják mi ujság ) de ez nem a témához tartozik.

2: Amit irsz az nekem egy kicsit elfogadhatatlan, mert pl. ha a német alapkamat 1% a hitelkamat 3% a magyar meg 5,5 és a hitel mondjuk 15% akkor a német 2% ot keres a magyar meg 9,5%.-ot amit lehet hogy Te teljesen normálisnak tartasz, Én viszont nem.
Ez a kockázatos rész sem kóser nálam, mivel ingatlanfedezetre adnak hitelt azaz elvileg a bank bőven a pénzéhez jut (normál körülmények között ), tehát nem világos, hogy ha egy német nem fizet vagy egy magyar nem fizet akkor miért kockázatosabb az egyik mint a másik...
Az meg bocs de hülyeség, hogy azért kérnek sok kamatot, mert az adók is magasabbak, azért kérnek sok kamatot mert a sok lökött így is aláírta a szerződés - majd most elgondolkozhatnak, hogy ki fog hitelt felvenni...

Érthetöbben : alapkamat 1% akkor hitelkamat 3%, alapkamat 5,5% akkor hitelkamat nálam 7,5% és nem 12-15%. A magyar melós meg olcsóbb mint a német...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hozzaszolo, 2010.07.04 19:08

A német árrés nem lehet 25-35%, ha a kölcsön kamata 3,04%.

Ha jól tudom németországban, a bank kb 0,5%-1,5% kamatot ad a bankbetétekre, ill látraszolóan, itt a betétekre most kb 4-5% a kamat, ami már eleve több, mint a 3%.

Ha ezt nézzük, akkor itt is és ott is kb 2x-3x annyit kérnek a hitelt felvevőtől, mint amennyit adnak a betétesnek.

Persze lehet hasonlítani németországhoz, de ott kisebbek a kockázatok, mint itt. Ezért ha itt is leviszik a kamatokat arra a szintre, akkor felmerül a kérdés, hogy akkor miért itt fektessen be a befektető, haha ott sokkal kisebb kockázattal ugyanazt nyújtják bankok. Szóval ennek következménye a tőkekivonás lehet, de nem csak a külföldi, hanem a hazai tőkések is kiviszik a tőkét..

Itt rengeteg a kockázat, ráadásul az adók is magasak, ez az amiért sok kamatot kérnek.

Az hogy minél több profitot akarnak az nem kérdés, az németországban sincs másképp és szerintem nem tudsz országot mondani, ahol a bankok ne szeretnének minél több profitot. Ezért nem jó, ha csak egy bank van, mert nem alakul ki verseny az árban lefelé.
Az, hogy az adót az ügyfél fogja kifizetni az pedig nem kérdés. Sőt igazából már most is ha fizeti kölcsönét rengeteg adót is fizet azzal.
Csak néhány példa: 20% kamatadót a ugymond a bankbetétes fizeti, de ezt igazából a hitelt felvevő fizette kamatként, a banki alkalmazottak után kb 50-60% adót fizet a bank, + a társasági adó és most jön ez az új adónem is.
Igazából én már csak azt a kérdést tenném fel, hogy ezen ki kaszál nagyobbat az állam vagy a bank tulajdonosai. Szerintem az előbbi. Ha meg az előbbi, akkor állami érdek, hogy sokat fizessen a bank ügyfele.
Tehát mondhatjuk ezen a csatornán a legegyszerűbb az adó kivetése az emberekre, hiszen még a behajtást is a bank csinálja...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.07.03 19:18

Német jelzáloghitel kamata:3,04% (2010 első félév)
Német személyi kölcsön kamata: 5,75%
Magyar jelzáloghitel kamata: 9,23% (tól OTP)
Magyar személyi kölcsön kamata: 20,9% (tól OTP)
OTP kamatmarzsa : 6% (2009 átlagos) (hitelkamat-betéti kamat)

Kvázi nálunk 300% több a kamat és a kamatmarzs is !!!
Most mit nem tudnak befizetni ????

Megjegyzem a multinacionális láncok árrésénél is hasonló arányok vannak. Német árrés 25-35%, Magyar árrések 100-150% (nem akciós, nem elsőáras és nem sajátmárkás termékek esetén ).

Szóval nyugodtan ki lehet vetni a Ludas Matyi adót !!! van miből kifizetni, sőt az adófizetők körét is nyugodt lélekkel ki lehet bővíteni... Ott a 400 milliárd és nem fognak innen elhúzni, mert ekkorát másutt nem tudnak kaszálni !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hozzaszolo, 2010.07.03 16:58

nem hinném, hogy pénzbeni segítségért fordultak az IMF-hez, hanem
például megmondták a külföldi anyabank tulajok, hogy ha lesz itt bankadó - akkor xy összeget szépen kivonnak a térségből, egy adott idő alatt, elviszik máshová. Hogy miért jó ez nekik, nekem a tippem, hogy amikor majd a kormány tárgyal az IMF-el, hogy hosszabbítson (év végéig), és jövőre is szeretnének készenlétben tartani egy bizonyos összeget, ezzel a tárgyalással kapcsolatban próbálnak nyomást gyakorolni.
Az IMF ugye, akkor nem nyújt hitelt, ha nem lát vm kilábalási lehetőséget pl gazdaság növekedése, aminek gyorsítója a banki hitelezés - ha ezt veszélyeztetve látja a tőke kivonás miatt, akkor elképzelhető, hogy az IMF se adna lehívható hitelkeretet, ami az államcsődre, forint gyengülésre spekulálóknak jó kis munició lenne --> a kormány meggondolná magát, kell-e neki ez a 200 milliárd a bankoktól
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hozzaszolo, 2010.07.03 16:44

Lehet magasabb betéti kamatot adni, de akkor nyilván a hitelkamat ez alapján fog rászámolódni. Mindenképp valahogy be kell kalkulálni, hogy vannak nem fizetők a rendszerben, ezt mindenképpp be kell építeni az árba, vannak technikai költségek (autómaták fenntartása/bérlése, informatikai, fióki háttér, hitelekhez ingatlan értékbecslők stb)

A számlavezetés a kereskedelmi bankokban csak úgy megjegyezném veszteséges szokott lenni - persze van kivétel. A nyereség a hitel oldalon szokott jelentkezni.
Ha ebből indulunk ki, akkor drágább lenne a jelenlegieknél a számlavezetés, hogy nullszaltós tudjon lenni,
A betéti kamatnak mindenképp elég magasnak kell lennie, hogy átáramoljon némi pénz, ugyanis a bankbetét tulajok ingyen nem viszik át a betéteiket.
Ha ez tömeges méretben megindulna, a bankok szépen elkezdenének szintén emelgetni a kamatokat, hogy ne vigyék el a betéteket azaz forrásoldali versenyt generálnál, hiszen azt a pénzt adták kölcsön, ebből kifolyólag a banki hitelt felvettek szembesülnének, hogy az állami nonprofit bank miatt fizetnek többet - ugyanis ha felmegy a betéti kamat, azt valakinek ki kell fizetni, méghozzá annak, akinél épp a betét összege van, ez nem más mint aki a banktól ezt hitelben felvette (nagyvonalakban persze, mert tartalék is kell a banknál)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html