A Zrínyi Nyomda leányvállalatán, a Fastrock Kft-n keresztül vásárolta meg a váci cég 100 százalékos tulajdonrészét. A felek a felvásárlás összegét nem hozták nyilvánosságra.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábban megállapította, az összeolvadás nem befolyásolja a piaci feltételeket, mert az EDS csoport elsősorban a szórólap-nyomtatási piacon aktív, míg az Ipress Center a magazingyártásban tölt be jelentős szerepet.

Az akvizíció várhatóan nem változtatja meg sem az Ipress Center, sem a Zrínyi Nyomda mindennapos működését, a vásárlás ugyanakkor lehetőséget biztosít a szervezetek hatékonyabb összehangolására, a társaságok erősíteni tudják exportképességüket - derült ki a tájékoztatásból.

Az EDS 2007-ben lépett a magyar piacra a Zrínyi Nyomda megvásárlásával, a csoport Európa egyik legjelentősebb nyomdai cégcsoportja, mintegy 230 millió euró árbevételt ért el a 2015-ös üzleti évben és 1400 munkatársat foglalkoztat Németországban, Csehországban, Lengyelországban, Romániában és Magyarországon - írták.

A nyilvános cégadatok szerint a csaknem 200 alkalmazottat foglalkoztató váci Ipress Center Central Europe Zrt. 4,3 milliárd forint értékesítési árbevételt ért el 2015-ben. A cég adózott eredménye 109 millió forint veszteség volt ugyanekkor, az egy évvel korábbi 6,5 millió forint veszteség után.

A Zrínyi Nyomda Zrt. tavaly 14,2 milliárd forint árbevételt ért el az egy évvel korábbi 10 milliárd forint után. A cég adózott eredménye 2015-ben 653 millió forint nyereség volt, míg egy évvel korábban 12,3 millió forint veszteséget könyvelt el. A vállalat több mint 180 alkalmazottat foglalkoztat.