Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt 5 évben a Budapest Bank jó befektetésnek bizonyult: a pénzintézet 54,5 milliárd forintos tőkenövekedést ért el, 22,5 milliárd forint osztalék-fizetés mellett - írta Magyer Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter közleményében.

A mintegy 3000 főt foglalkoztató Budapest Bank az öt éves állami tulajdonlás időszaka alatt eredményesen működött: 2015 óta megduplázta, és 1927 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét, összesen 66,5 milliárd forint profitot realizált. A kiváló minőségű lakossági és vállalati portfóliónak köszönhetően a közel 600 ezer lakossági és közel 75 ezer vállalati ügyféllel rendelkező Budapest Bank a hazai bankszektor egyik leginkább válságálló pénzintézete - véli a miniszter.

A magyarok 200 milliárdért vettek bankot

Mager Andrea közleményében arra nem tért ki, hogy Budapest Bank 100 százalékos üzletrészéért az állami MFB-csoporthoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. öt évvel ezelőtt 700 millió dollárt fizetett a tulajdonos General Electric Capital Groupnak. A mintegy 196 milliárd forintos vételár a 2014 végi könyv szerinti érték 1,7-szerese volt.

"Büszkék vagyunk arra, hogy a Budapest Bank az állami tulajdonlás 5 éve alatt jelentős sikereket ért el és a magyar gazdaság versenyképessége, valamint a munkahelyteremtés szempontjából meghatározó kkv szektor kiemelt partnerévé vált. Ezúton szeretném megköszönni a Budapest Bank vezetőinek és minden munkatársnak a közösen elért eredményeket, jövőbeli munkájukhoz pedig sok sikert kívánok" - mondta Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a közlemény szerint, amit az MTI idézett.

A magyar állam a Budapest Bankban fennálló közvetett, többségi állami részesedését - apport útján - bocsátotta a Magyar Bankholding Zrt. rendelkezésére. Az apport révén a magyar állam teljesítette az EBRD irányába tett vállalását, emellett a Bankholdingban - a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - 30,35 százalékos részesedést szerzett - olvasható a közleményben.