Napelemek: energiatárolókat telepít a közműszolgáltató

Energiatároló egységeket telepít a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a Csongrád megyei Zsombón a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramhálózati Kft., annak érdekében, hogy biztosan az engedélyezett tartományon belül tartsák a hálózati feszültséget - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. december 5. szerda, 14:11
Fotó: Shutterstock

Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. szerdai tájékoztatása szerint a terjedő megújuló energiatermelés miatt az elosztó hálózatoknak egyre inkább meg kell felelniük az új, a korábbiaktól jelentősen eltérő különböző igényeknek. Az új energiatárolók üzembe helyezésének legfőbb célja a hálózati feszültség megengedett tartományon belül tartása, valamint az energia betárolása csúcsidőszakban és csúcson kívüli kitárolása.

A vállalat Zsombón és Kecelen kisfeszültségű hálózatra csatlakozó energiatárolókat, a Csongrád megyei Óföldeák külterületén pedig egy középfeszültségű hálózatra csatlakozó rendszert telepít a közeljövőben. Utóbbi engedélyeztetése még folyamatban van, a projekt várhatóan 2019 tavaszán zárul a telepítéssel, amelyet kiértékelési és tesztelési szakasz követ.

Az NKM a Napi.hu kérdésére azt közölte, hogy a keceli brendezés 20 kilowatt (kW) teljesítményű és 94 kilowattóra (KWh) kapacitású lesz, míg Zsombóra egy  25 kW teljesítményű, 140 kWh kapacitású rendszer kerül.

Az energiatárolók működésével a napelemes rendszerek generálta nagyobb feszültségszint esetén töltik, alacsonyabb feszültségszint esetén pedig kisütik az akkumulátorokat; ezeknek az energiatárolóknak kiemelt jelentőségük lesz a háztartási és hálózati napelemes energiatermelés kezelésében - idézik a közleményben Alkér Zoltánt, a Nemzeti Közművek infrastruktúra vezérigazgató-helyettesét.

HOZZÁSZÓLÁSOK