Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

November 28-án jelentették be, hogy a Liszkay Gábor vezette Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány közvetlen egyedüli irányítást szerez az Opus Press Zrt., az Echo Hungária TV Televíziózási, Kommunikációs és Szolgáltató Zrt., a New Wave Media Group Kommunikációs és Szolgáltató Kft. és a Magyar Idők Kiadó Kft. felett.

Erről a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) is értesítették, amelynek azt kellett vizsgálnia, hogy a médiapiacon nem jön-e létre túl nagy szereplő azáltal, hogy a vidéki nyomtatott sajtó nagy része, az egyik legolvasottabb internetes portál, az Origo, valamint a napi országos print periodika közül sok mind egy kézbe került volna.

Viszont az eljárást már nem kell lefolytatni: a szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntés nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt jogszabály egy szóval indokolja a döntést, hogy közérdek - szúrta ki a hvg.hu. A nemzetstratégiai beruházásokat viszont a GVH-nak nem kell vizsgálnia így gond nélkül megvalósulhat a konglomerátum létrejötte.

"A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény lehetőséget biztosít a kormány számára, hogy rendeletével közérdekből nemzetsratégiainak minősítsen egyes vállalati összefonódásokat. A kormány eddig 21 alkalommal hozott ilyen döntést. A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt érintő fúzió nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánítása tehát nem egyedi eset, ez a huszonkettedik ilyen természetű döntés. A kormány mai határozatának kiemelt indoka, hogy közérdek fűződik Magyarországon a print és nyomtatott médiakultúra megmentéséhez és a helyi, különösen a megyei nyilvánosság fórumainak hosszú távú megmaradásához. Ezt a célt tűzte ki Alapító Okiratában az Alapítvány és külön támogatandó, hogy ezt nem profitszerzési célzattal, hanem nonprofit alapon kívánja megvalósítani" - magyarázta meg a lépést a Kormányzati Tájékoztatási Központ.