"Nemzetstratégiai jelentőségűvé"minősítette a kormány az EDF Démász megvásárlását

A kormány a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezésére miatt, közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. megszerezze az EDF International S.A.S.-től az EDF Démász Zrt. 100 százalékos tulajdoni részesedését - a kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.
MTI, 2016. december 16. péntek, 10:56
Fotó: Napi.hu

Az ENKSZ a múlt kedden közölte, hogy adásvételi szerződést írt alá az EDF Démász Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról az EDF International S.A.S.-val. A tranzakció a hatósági jóváhagyások után, előreláthatólag 2017 elején zárulhat.

Az adásvétel megában foglalja a társaság eszközeit, tudásbázisát és leányvállalatait, így a 32 200 kilométer hosszú villamos hálózatot üzemeltető, elosztói engedélyes EDF Démász Hálózati Elosztó Kft.-t is.

Az EDF Démász mintegy 775 ezer lakossági- és versenypiaci fogyasztót lát el villamos energiával az ország dél-keleti részén, és csaknem 1500 munkavállalót foglalkoztat.

Az ENKSZ részben saját, részben külső forrásból finanszírozza a tranzakciót, utóbbit az MVM Csoport biztosítja, amely ezzel később az ENKSZ résztulajdonosa lesz az esetlegesen szükséges hatósági jóváhagyások megszerzése után - közölte az ENKSZ.

HOZZÁSZÓLÁSOK