Népszabadság-ügy - Pecinának elege lett?

Megbocsáthatatlan hiba, hogy a magyarországi menedzsment rosszul kommunikált, és alábecsülte az ellenséges reakciókat - mondta Heinrich Pecina osztrák üzletember, a felfüggesztett Népszabadságot is kiadó Mediaworks tulajdonosának, a Vienna Capital Partnersnek (VCP) a vezetője a Profil című osztrák gazdasági hetilap hétfői nyomtatott kiadásában megjelent interjúban.
MTI, Napi.hu, 2016. október 17. hétfő, 14:43
Fotó: Napi.hu

Mivel a korábbi egyeztetések meghiúsultak, a helyi vezetésnek pár napra be kellett zárnia a lapot, hogy az alkalmazottakat tárgyalóasztalhoz ültesse. Az újságot újra akarták indítani a szerkesztőség bevonásával, azonban a lap munkatársai "inkább a fizetésük, mintsem az újság jövője miatt aggódtak".

Felidézte, hogy 2014-ben a Ringier és az Axel Springer kelet-európai tevékenységének összevonását követően a piaci felügyelet szerint túl nagy lett volna ezek magyarországi piaci részesedése, így régi üzleti partnerként őt kérték meg a portfólió egy részének átvételére. Ennek feltétele volt, hogy a csomagban lévő regionális lapok és országos média mellett az 1956-ban az MSZMP által alapított, majd a rendszerváltozás után az utódpárt MSZP által tovább irányított "kényes" lapot, a Népszabadságot is átvegye.

Kifogásolta, hogy a Népszabadság meg akarta tartani a korábbi privilégiumokat, például azt, hogy írhassanak a lapba a szocialista párt régi, kiérdemesült funkcionáriusai, akiket azután mint szerzőket fizettek ki.

Nem teljesültek a várakozások

Úgy képzelte, hogy fel lehet fejleszteni a lapot, mert becslései szerint a magyar lakosság 40-50 százaléka kormánykritikus, "az öreg posztkommunistáktól a fiatal baloldali liberálisokig", akiket "az Orbán elleni gyűlölet tart össze". Őket kellett volna a lapnak megszólítania, de várakozásai nem teljesültek. Elmondása szerint az újságíróknak szabad kezet adott, csupán az volt a kérése, hogy olyan témákról írjanak, amelyek érdeklik az embereket.

Az osztrák üzletember szerint a történteknek csak gazdasági okai vannak, az elmúlt években a lap működési vesztesége egymillió euró volt évente. Mint fogalmazott: boldog lenne, ha valaki levenné róla a Népszabadság "koloncát", azonban nincs senki, aki ezt megtenné.

Heinrich Pecina 2015-ben a lapot rendkívül jutányosan a szocialista pártnak akarta eladni, de a pártnak, mint fogalmazott, "nem volt bátorsága", hogy átvegye az újságot.

Elege lett

A Mediaworks sikertörténet - jelentette ki. Elmondása szerint már régóta több ajánlat érkezett be hozzá, kormányközeli és ellenzéki oldalról egyaránt. A történtek után még inkább megnőtt az érdeklődés a cég iránt, de neki elege lett belőle mára, így megfontolja, hogy az egész Mediaworksből kivonul.

Arról is beszélt, hogy felbosszantotta Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének kiállása a Népszabadság mellett. A politikus Twitter-bejegyzésében magyarul fejezte ki szolidaritását. Pecina szerint az elnök a "mi pénzünkből él", nem vállalkozó, így nem kell törődnie azzal, hogy munkahelyeket biztosítson.

A Népszabi szerkesztősége is reagált
"Ha a Népszabadság "felfüggesztésének" valóban gazdasági okai voltak, akkor a Mediaworks menedzsmentjének mindenekelőtt jeleznie kellett volna, hogy a gazdaságos működtetés megteremtése érdekében korrigálni kell, illetve újratervezésre van szükség. Ez azonban nem történt meg, mi több, a Mediaworks a nyáron 8 új munkatárs felvételét engedélyezte a lapvezetésnek. Pénzügyi korrekcióra egyébként legutóbb 2015 őszén kérték a lapvezetést, amely ennek eleget tett" - írták hétfőn a Népszabadság felfüggesztett újságírói Facebook-oldalukon.

"A tulajdonos azon kijelentése, amely szerint a Népszabadság "nem érdekelte az embereket", fura akusztikát kap annak tükrében, hogy az újság múlt szombatig Magyarország legnagyobb példányszámú közéleti napilapja volt; tájékozódási pont, amely híreivel, információval, riportjaival, tudósításaival, publicisztikáival, tényfeltáráson alapuló szakszerű anyagival mindennapos, idézett és megkerülhetetlen hírforrásként működött.

Fontos megemlíteni, hogy az elmúlt években a magyar közéleti napilappiacon a Népszabadság példányszáma esett a legkisebb mértékben.

A Mediaworks tulajdonosának a Népszabadság veszteségességéről szóló információját is fenntartásokkal kezelnénk. Egyrészt: a lap a Mediaworks előtti nyolc évben a Ringier tulajdonában volt. Másrészt: a Ringier - a lap korábbi vezetőinek beszámolója szerint - nyomdai és terjesztési akvizíciókhoz is felhasználta a Népszabadság 2004-ig képzett, 2,4 milliárd forintos eredménytartalékát. Nem utolsósorban: mint minden napilap, a Népszabadság eredménye is nagyban függ a hirdetési bevételektől, ám azok mennyisége - elég csak az idei állami reklámköltésekre gondolni, amelyekből egy százalékban részesült a Népszabadság - jócskán hagyott kívánni valót maga után. A lap vesztesége aligha évi egymillió euró.

Felelős döntést akkor hozhatott volna a lap jövőjéről a tulajdonos és a menedzsment, ha előre közli a lapvezetéssel: milyen működés szerint képzeli el a folytatást és mennyi időt ad az új konstrukció kidolgozására. Ez nem történt meg: a lap munkatársai csak múlt szombaton, a "felfüggesztés" napján értesültek arról, hogy baj lenne a működéssel.

A Népszabadság munkatársai határozottan visszautasítják azt a kijelentést, amely szerint a múlt hétvégi tárgyalások során 'inkább fizetésük, mintsem az újság jövője miatt aggódtak'. Ez már csak azért sem igaz, mert a Népszabadság szerkesztősége az újraindulással kapcsolatos tárgyalások során - egyéb pénzügyi korrekciók felajánlása mellett - lemondott októberi járandóságának jelentős részéről annak érdekében, hogy a lap folyamatosan a piacon legyen, s hogy október végéig kidolgozza tervét egy másfajta működésre. Az ajánlatra azonban nem volt a válasz" - reagált a Pecina-interjúra a lap szerkesztősége.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.10.19 09:51

@nitro:

Rosszul tudod az egészet.

A Nyugat beteg.

A Kelet egészséges és a Nyugatot akarja gyógyítani.

Mi a NapKelet része vagyunk.

A NapKelet Törvénye az, hogy a NapKelet nem sérthet jogot, mert az Igazság Hordozója.

Ehhez képest kell mindent nézni és vizsgálni.

A Nyugat megmentése a nyugat elemésztésén és fölszámolásán keresztül történik meg, ahogy azt a kommunisták is tervezték.

De ők nem voltak a NapKelet Igazságának hordozói.

Az RT a NapKelet Igazságát vitte a lebutított Nyugatra.

A Nyugatnak nem védekezni kell az RT ellen, hanem befogadni, átölelnie, állami tévé szintjére emelni, szeretni és idézni.

Na, most már tudod, mi a helyzet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.10.19 09:46

@laci_52:

Igen, te csak azt látod.
Ha belenézel a tükörbe, akkor e hőbörgők látsz, aki a hőbőrgőkön hőbörög.

A Nép soha semmit nem ért el - mondod.
A hülye Nép ezért nem ment el szavazni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.10.19 00:40

Az egész Népszabadság-ügyben csak a hőbörgést és az egymásra mutogatást látom, ehelyett inkább előre kellene nézni: ha sokan úgy érzik, van olvasói igény a Népszabira és megfelelő keretek között rentábilis lehetne vagy csak minimális lenne a vesztesége, kezdjenek el kalapozni és összeszedni a pénzt az újraindításhoz.

A tüntetések egy fikarcnyit sem viszik előre a Népszabadság ügyét: a felfüggesztés eldöntött tény, néhány száz vagy ezer utcán ordítozó ember nem fogja elérni, hogy újra megjelenjen a lap.

Cselekedni kel,, nemcsak az utcán üvöltözni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2016.10.18 23:15

@MLB2016: A számlazárolást cáfolta a bank. A RT-t korábban megbüntette a brit médiahatóság, az elmúlt években legalább tízszer megszegték a médiatörvényt.
Egyébként mi keresnivalója van a RT-nek egy libsi demokráciában? Miért nem maradnak a saját kerítésükön belül?
Csak annyira vagytok betegek mint az ideológiátok. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.10.17 22:27

@lomb:

Te olyan jól tudsz mindent.

Az emberek indiítkait is.

Az újságírók hazudnak és a pénzüket akarják.

Az orbánhívők nem hazudnak és pénz sem kell nekik-...

A magyar újságok mindegyike nyereséges.

Független az az újságíró, aki jobboldali....ja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html