Népszabadság: a nagy falat

Információink szerint a Ringier-csoport mellett egy titokzatos befektetői csoport is megkörnyékezte a Népszabadság Rt. kisebbségi, ám a lap vezetése szempontjából rendkívül értékes részesedést birtokló három szervezetet. Míg a Ringier azt kéri, hogy a Szabad Sajtó Alapítvány, a Népszabadság Egyesület és a Szerkesztőségi Közös Részvények kezelője mondjon le a többségi pakett elővásárlási jogáról, a titokzatos befektető épp az ellenkezőjét kéri.
Hőnyi Gyula, 2001. november 9. péntek, 15:18
Fotó:

Részvénycserével szerezne jelentős, számításaink szerint nagyjából 42 százalék tulajdonrészt a Népszabadság Rt.-ben a svájci Ringier Csoport. Egyelőre nem tudni, hogy a svájci médiavállalat milyen részvényeket adna cserébe a Népszabadság papírokért, de meg nem erősített forrásból úgy tudjuk, 200 ezer márkát ajánlott fel a három kisebbségi tulajdonosnak, így a Szabad Sajtó Alapítványnak (26,5 százalék), a Népszabadság Egyesületnek (5,5 százalék), illetve a Szerkesztőségi Közös Részvények (0,4 százalék) kezelőjének, hogy mondjon le a többségi csomagra vonatkozó elővásárlási jogáról. A kiszivárgott hírek alapján a Ringier számításai szerint erre valójában nincs szükség, ugyanis részvénycsere esetén elővásárlási jog nem áll fenn. Ám a cég szeretné teljesen jogtiszta megoldással végrehajtani a tranzakciót.

A nyilvánosság előtt egyelőre nem ismert a vételi ár - jelen esetben a részvénycserében résztvevő papírok árfolyama. Egyelőre azt sem tisztázott, hogy a Bertelsmannak - amely csak közvetve, leányvállalatán, a Gruner und Jahr GmbH-n keresztül érdekelt a Népszabadságban -, valóban el kell-e adnia 42 százalékot ahhoz, hogy a lapban 25 százalék alá csökkenjen befolyása, vagy ennél kevesebb is elég lesz a hazai médiatörvényben elvártaknak. A szabályozó ugyanis kimondja, hogy egy tulajdonos nem szerezhet 25 százaléknál nagyobb befolyást (részesedést, szavazati jogot) országos terjesztésű politikai napilapban, illetve országos lefedettségű műsorszolgáltatóban egyszerre. Márpedig a Bertelsmann közvetve, 49 százalék részesedéssel bír a Magyar RTL Rt.-ben, a cég anyavállalatában szerzett tulajdonnal. Az ORTT nemrég arra szólította fel a Bertelsmannt, hogy jövő márciusig rendezze a jelenlegi helyzetet. E szerint a Bertelsmannak le kell mondania a Népszabadságban a 25 százalék feletti befolyásáról, így megtarthatja az RTL Klubban levő részesedését.

A Népszabadság-tranzakció ügyét bonyolíthatja, hogy szintén meg nem erősített, kiszivárgott hírekből úgy tudjuk, hogy egy kilétét titkoló befektetői csoport is ajánlatot tett. Amelynek az a lényege, hogy a három kisebbségi tulajdonos ne mondjon le elővásárlási jogáról. Az esetleges tranzakciót, finanszírozza, s három kisebbségi részvényestől 2 millió dollár felárért veszi meg a megszerzett pakettet. A befektető a nagylelkű ajánlatért cserébe elvárja, hogy a kisebbségi tulajdonosok mondjanak le minden "extra" jogról, amelyet a kisebbségi rész biztosított számukra. Így például nem vétózhatják meg a többségi tulajdonos döntéseit, és például a főszerkesztő, illetve az elnök jelölési joga sem az ő hatáskörükben marad. Eötvös Pál, a Népszabadság Rt. elnöke nem nyilatkozott a hírekkel kapcsolatban, csak annyit közölt, hogy egy esetleges változás sem befolyásolná a Népszabadság és a Napi Gazdaság Kft.-vel nem rég kötött megállapodást, amelynek alapján az országos politikai napilapot kiadó cég 10,5 százalékos részesedést szerezett a NAPI Gazdaság Kft.-ben.

HOZZÁSZÓLÁSOK