Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nestlé büki üzeme az elmúlt tíz évben közel 43 milliárd forintot költött kapacitásbővítésre, és több mint félezer munkahelyet hozott létre Vas megyében. A beruházásoknak köszönhetően az egyik legnagyobb állateledel gyár a kontinensen, ahonnan nem csak Európa majdnem összes országába, de Észak-Afrikába, Ázsiába, Ausztráliába, sőt, Új-Zélandra is szállít a cég.

"A mostani, 140 millió eurós, vagyis 50 milliárd forintos befektetéssel újabb fejezetet nyitunk cégünk történetében, amely nem csak a Nestlé Hungária eddigi legnagyobb fejlesztése lesz, de a hazai élelmiszeripari beruházások közül is kiemelkedik." - mondta Noszek Péter a rendezvényen, aki mellett jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Németh Sándor, Bük város polgármestere is.

Magyarország legnagyobb élelmiszer-feldolgozóipari befektetését követően, 160 új munkahellyel és 33 ezer négyzetméternyi épülettel bővül a már meglévő büki gyár, valamint 30 százalékkal növekszik kapacitása. Ezzel a cég a régió egyik legnagyobb termelőegységévé válik. A fejlesztést követően az üzem több mint 5 millió termék előállítására lesz képes napi szinten. Ez körülbelül 70 kamionnyi mennyiség jelent, amit a világ több mint 50 országába szállítanak majd.

"Az állateledel gyár nem csupán a térség munkavállalóinak jelent álláslehetőséget, hanem valódi piacra jutási esélyt ad a mezőgazdasági vállalkozóknak, akik a Nestlé szigorú minőségbiztosítási elvárásaihoz igazodva képessé válnak rá, hogy a helyben megtermelt élelmiszeripari alapanyagokat más gyártóknak is értékesítsék" - nyilatkozta a város polgármestere Dr. Németh Sándor. A városvezető hozzátette azt is, hogy a közelmúltban, összesen 843 millió forintból fejlesztett ipari parkjuk első lakója, a Nestlé Purina állateledel gyára.

Bükön már jelenleg is részben automatizált gyártósorok működnek, mivel közel 50 robot egészíti ki az emberi munkaerőt. Az üzem a termékei 85 százalékát exportálja. A Nestlé Purina az elmúlt tíz évben több mint 400 milliárd forint értékű állateledelt juttatott el Bükről külföldi piacokra. Egy három évvel ezelőtti, 20 milliárd forintos üzemépítést követően, a város lett a cég állateledel-gyártásának kelet-közép-európai központja.

A Nestlé Hungária Kft. beszámolója szerint 2019-es árbevételük közel az 154,5 milliárd forint volt, amellyel 12,4 százalékos növekedést értek el előző évhez képest. Az adózás előtti eredményük 6,8 milliárd, ami 37,4 százalékos emelkedést mutat. A cégnek 2020 szeptemberében országos szinten 2421 alkalmazottja volt.