A Magyarországi Volksbank Zrt.2013. november 1-től, azaz péntektől Sberbank Magyarország Zrt. néven működik tovább. A bank elindította márkaváltási folyamatát, melynek következtében a fiókok Sberbank márkanév alatt fognak működni, csakúgy, mint a Sberbank Europe AG többi közép-kelet-európai leánybankja esetében.

A pénzintézet MTI-hez eljuttatott közleménye idézi Axel Hummelt, a Sberbank Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta: "Az a tőkeerő, banki kultúra, pénzügyi tudás, termékismeret és elkötelezettség, amelyet a Sberbank képvisel, garanciát jelent a hosszú távú, sikeres és stabil banki működésre Magyarországon".

A kiadott közlemény szerint a bank hamarosan új mobilbank alkalmazást indít, online lehet majd ügyinzétési időpontot foglalni, illetve bevezetik a MoneyGram nemzetközi pénzátutalási szolgáltatást.

Tavaly februárban Bécsben jelentették be, hogy véglegesítették az addig osztrák többségi tulajdonban lévő Volksbank International (VBI) adásvételi szerződését a fő részvényesek és az orosz Sberbank képviselői, amely szerint a Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait - köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t - tulajdonosként birtokló VBI száz százalékban a vezető orosz bank tulajdonába került.

A VBI összesen kilenc országban van jelen a térségben, az adásvétel egyedül a romániai leányvállalatra nem vonatkozott. A VBI végleges vételára 505 millió euró lett, ugyanis az előző év novemberében kitűzött 585 millió eurós irányárat a VBI 2011 harmadik negyedévi veszteségeinek tükrében 80 millió euróval csökkentették a szerződő felek.

A Volksbank-csoport tavalyi mérlegfőösszege 0,02 százalékkal csökkent 2011-hez képest, az elmúlt év végén 549,233 milliárd forintot ért el. A bank aktív ügyfeleinek száma 51 865 volt, ebből mintegy 39 ezer lakossági ügyfél, 11 599 mikro- és 1278 közepes, illetve nagyvállalat. A bank fiókjainak száma 51-ről 48-ra, bankshopjaié 11-ről 5-re csökkent. A bank 693 főt foglalkoztatott 2012-ben. A csoport adózás előtti eredménye 13,5 milliárd forinttal kedvezőbben alakult 2012-ben az előző évinél, így 18,423 milliárd forint veszteséget mutatott az elmúlt év végén. A bankcsoport jegyzett tőkéje 2013. február 12-én 37,266 milliárd forint volt, a tőketartalék 60,077 milliárd forintot tett ki.

A Magyarországi Volksbank Zrt. a szeptember 30-i összesítés szerint sikeresen végrehajtotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjában vállaltakat. A Volksbank az MNB-től igényelt 20 milliárd forintos hitelállomány alapján közel 150 hazai kis- és középvállalkozásnak adott forrást.