Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett végzésében 2019. január 17-től további 30 nappal meghosszabbította a betétek és más visszafizetendő források kifizetésére vonatkozó korlátozását az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-nél (NHB Bank).

A jegybank 2018. december 18-i végzésében rendelte el a hitelintézetnél a betétek kifizetésének korlátozását, 7 millió forintban maximálva az intézkedés hatálya alatt felvehető összeget, valamint megtiltotta a banknak további kötelezettségek vállalását. Az azonnali intézkedés oka az volt, hogy az NHB Bank likviditási vizsgálata során a jegybank megállapította, hogy a hitelintézet likviditási helyzete jelentősen romlott. A jegybanki intézkedések nem érintik a bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

Az MNB decemberi végzésében felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket. A kötelezésnek megfelelően a hitelintézet intézkedési tervet nyújtott be a jegybanknak, s megkezdte a likviditási helyzet orvoslására vonatkozó intézkedéseinek teljesítését. A korlátozásoktól eltekintve a hitelintézet a megszokott rendben végzi napi működését.

A jegybank jelen időszakban is folyamatosan nyomon követi az NHB Bank likviditási és egyéb pénzügyi mutatóinak helyzetét. A bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, likviditási helyzete semmilyen módon nem fenyegeti a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását.

A bankban 1,53 százalék részesedése van a libanoni Fransa Holding Sal. pénzintézetnek, valamint 98,47 százalék tulajdonlása van a BanKonzult Kft-nek, amely Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvérének érdekeltsége - a Céginfo.hu adatai szerint.

Augusztusban az MNB 19 millió forint bírságot szabott ki már a NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-re (NHB Bank) a felügyeleti vizsgálat során feltárt vállalatirányítási, hitelkockázat-kezelési, számviteli, adatszolgáltatási, informatikai, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozását megelőzendő hiányosságok miatt.