A végelszámolás alatt álló NHB Bank gazdát cserélt: Szemerey Tamás Béla érdkeltsége, a BanKonzult Kft. eladta tulajdonát a Solar Gold Aranykereskedelmi Zrt.-nek - írja az Index.

A portál szerint utóbbi cég Demján Sándor szélesebben vett érdekkörébe tartozott, 2017 májusáig Szabó Zsolt, a Demján-csoport meghatározó üzletembere volt a tulajdonos. Mostanra viszont csak annyit tudni, hogy Skáre János és Perry Holzgraf Doan Huu Chi Esculier vezették a céget a legutóbbi időkig. Utóbbi egy vietnámi származású üzletember, akiről ennél sokkal többet nem tudni: korábban a Romulus nevű, Szingapúrban bejegyzett szerencsejátékcégben, egy Natural Resource Corp. nevű cégben, illetve a Brit Virgin-szigeteki M-Power cégben bukkant fel, valamint a helyi sajtó a Panama-iratok érintettje között emlegeti. Nem sikerült megtudnia a lapnak, hogy a Solar Goldnak mi a célja a társasággal.

Az NHB Bankhoz 2018. december 18-án rendelt ki felügyeleti biztost az MNB, mivel likviditási problémák voltak a pénzügyi cégnél. A betétek kifizetését 30 napra 7 millió forintban korlátozták, ezt az intézkedést még kétszer meghosszabbították, ami a lehetséges maximális időszak. Ennek végeztével elrendelték a társaság végelszámolását idén márciusban.

Az Index szerint az ügyben a pénzügyi cégeket végelszámoló Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft.-t Strasser Csaba képviseli, aki azt közölte a lappal, hogy mivel pénzügyi szolgáltatói tevékenységet az NHB Bank Zrt. már nem láthat el, nem volt akadálya, hogy eladja a tulajdonos a részesedését.