Nagyon lassan fogy a szuperkedvezményes hitel

14 hónap után az NHP Fix keretének több mint fele megvan. Főleg mikrocégek igényelték ezt az olcsó, fix kamatozású beruházási hitelt, valamint lízinget.
Herman Bernadett, 2020. március 3. kedd, 15:54
Fotó: Unsplash

Több mint egy évvel ezelőtt, 2019 januárjában indult el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramjának (NHP) új fázisa NHP Fix néven. Az 1000 milliárd forintos keretösszegű programból azonban a legfrissebb adatok szerint még csupán 430 milliárd forintnyi finanszírozásra kötöttek szerződést a kis- és középvállalkozások (kkv). Az MNB azért indította tavaly az útjára a programot, hogy a beruházások finanszírozásában emelkedjen a kiszámíthatóbb, rögzített kamatozású termékek részaránya.

A kkv-k beruházásokra és pénzügyi lízingre vehetik igénybe a fix kamatozású, 2,5 százalékos kamatú kölcsönt. A 2020. február 28-ig beküldött adatok alapján a finanszírozó hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 14 412 vállalattal kötöttek hitel- vagy lízingszerződést, mintegy 430 milliárd forint összegben. Ebből a jelenleg ténylegesen kinn lévő - azaz a már lehívott, de még nem törlesztett - állomány megközelíti a 330 milliárd forintot.

Az agrárcégek szeretik

A megkötött hitelszerződések volumenének 56 százaléka új beruházási hitel, 44 százaléka pedig új lízingügylet; a kihelyezett források több mint fele mikrovállalkozásokhoz került. A legnagyobb felhasználója a hitelprogramnak az agrárium, a mezőgazdasági cégek által kötött finanszírozási szerződések értéke megközelíti a 100 milliárd forintot. A második helyen a feldolgozóipar áll, majd a kereskedelem, javítás következik.

Ennek megfelelően a legnagyobb arányban a közép-magyarországi régióban veszik igénybe az NHP-fixet, de népszerű a konstrukció a Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön is. Az átlagos beruházási hitelek mérete megközelítette a 85 millió forintot, de a medián csak 35 millió volt, ami arra utal, viszonylag kis cégek veszik fel a hitelt kisebb beruházásokra. A lízingnél az átlagos finanszírozott összeg 11,2 millió forint volt a medián 6,1 millió, az átlagos futamidő pedig nem megközelítette az öt évet.

HOZZÁSZÓLÁSOK