BUX
39138

Nincs többé szexchat, leáldozott a prostiknak

A TV2 szigorítja a teletextes SMS Chat fórumszolgáltatását: április 3-tól áttérnek az üzenetek gépi szűréséről a kézi, egyenkénti ellenőrzésre - áll a cstorna közleményében.

NAPI Online, 2006. április 3. hétfő, 12:34

A TV2 Text 801-811. oldalain társkereső szolgáltatás működik SMS Chat formájában. Az elmúlt hónapokban egyre több olyan felhasználó lépett be a rendszerbe, aki a felületet - eredeti céljától eltérően - szexuális szolgáltatások közvetítésére használja. A folyamatos szigorítások ellenére a moderáló rendszer kijátszható volt. A TV2 döntése értelmében 2006. április 3-tól az automata moderáló szoftver mellett jelentősen megnövelte kapacitását a kézi moderálás területén, hogy a beérkező üzeneteket egyenként lehessen ellenőrizni.- fogalmaz a televíziós társaság közleménye.

A TV2 Text SMS Chat szolgáltatására naponta több tízezer üzenet érkezik, amelyeket a kereskedelmi csatorna automata moderáló szoftverrel, valamint kézi moderálással is szűrt. Az automata moderáló szoftver egy folyamatosan frissített szógyűjtemény alapján kiszűri, azaz letiltja azokat az üzeneteket, amelyek nem képernyőképesek.

A felhasználók különböző karakterek beszúrásával, kétértelmű megfogalmazással azonban rendre "kijátszották" a szűrőprogramot. Éppen ezért, a képernyőn megjelent üzeneteket kézi moderálással, tehát emberi erőforrást igénybe véve, még egyszer, utólagosan ellenőrizték, és indokolt esetben a bejelentkezésnél megadott név alapján az üzenetküldőt kitiltották. A TV2 2005. novemberétől tovább szigorította moderálási elveit. Több konkrét esetben is hosszabb lett az eltiltás ideje, köztük a 6 hónapos eltiltás bevezetésével a szexuális szolgáltatást ellenértékként felajánló chat-elők büntetése is megnőtt.

"A TV2 sajnálattal vette tudomásul, hogy minden szigorító intézkedés ellenére sem sikerül a szexuális tartalmú üzenetek küldőit távol tartani a TV2 Text felületétől" - áll a közleményben. "A vezetőség ezért azonnali hatállyal úgy döntött, hogy az automata moderálás mellett a kézi moderálást 2006. április 3-tól a Telefor Kft-re bízza. Az intézkedéssel jelentősen megnöveli a TV2 Text moderátori kapacitását, és biztosítja, hogy a jövőben a napi több tízezer üzenetet tételesen szűrjék a moderátorok. Az ellenőrzés folyamatos, 24 órás lesz.

Ezen túlmenően, a mai napon, a TV2 Texten korábban megjelent konkrét tartalommal kapcsolatban a TV2 ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést. TV2 Text sms-szolgáltatására beérkezett rövid, szöveges üzenetek küldőinek telefonszáma személyes adatnak minősül, így azokat nem tárolhatók. Ennek tükrében a TV2 nem tudja ellenőrizni sem a küldő személyét, sem az üzenet valóságtartalmát, így a megjelent sms-ekért a TV2-nek nem áll módjában felelősséget vállalni.

A kereskedelmi csatorna korábbi álláspontját továbbra is fenntartja: az eset mögött olyan társadalmi - ezen belül is egzisztenciális, értékrendbeli - problémák merülnek fel, amelyekért a TV2 nem tehető egyedül felelőssé. A szexuális szolgáltatás felajánlása bármilyen más fórumon szabadon bekövetkezhet, és sajnos mindig lesznek olyanok, akik a végsőkig kijátsszák a szűrőrendszert akár egy sajátos - látszólag teljesen hétköznapi, de kétértelmű - nyelvezet használatával.

A TV2 eddig is és a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy az általa működtetett médiafelületét rendeltetésének megfelelően használják.