Nincs új Michelin-csillag Budapesten

A budapesti Onyx és a Costes étterem megőrizte csillagát - ez derül ki a ma megjelent Michelin Main Cities of Europe című kiadványából, amelynek egyik újdonsága, hogy Lengyelországba most került első ízben Michelin-csillag.
NAPI, 2013. március 14. csütörtök, 11:01
Fotó: Napi.hu

A Main Cities of Europe 32. kiadása 2154 éttermet és 1574 hotelt minősített. Az idei gasztrokalauzban 9 új kétcsillagos és 50 új egycsillagos étterem található. Ezzel összesen 412 vendéglátóipari egység rendelkezik legalább egy Michelin-csillaggal - köztük 15 három, 80 két csillaggal -, ami közel tizedével több a 2012-esnél. A jó ételeket elérhető áron kínáló Bib Gourmand-éttermekből 265-öt sorol fel a kiadvány, ebből 54 számít újoncnak.

Ami Magyarországot illeti, nem csak új Michelin-csillagos, de új Bib Gourmand-hely sincs a 2013-as listán, viszont a Csalogány 26, a Bock Bisztró, az Arcade Bistro és a Vár: a Speiz is megőrizte ezt a besorolását. (A Michelin tesztelői Magyarországon csak budapesti éttermekben kóstoltak, de más országok esetében sem ritka, hogy csak a fővárosra koncentrálnak.) Az újoncok között a kelet-közép-európai régióból csak egy étterem szerepel, mégpedig az egy csillagot kiérdemelt varsói Atelier Amaro. Összehasonlításul: Prágában két egycsillagos és hat Bib Gourmand-étterem található, Szlovákiában egy sem, Ausztriában viszont két kétcsillagos, három egycsillagos és tizenhárom Bib Gourmand-hely közül válogathatnak az ínyencek. A prímet persze továbbra is Franciaország viszi, 11 három-, 20 két- és közel 80 egycsillagos étteremmel.

HOZZÁSZÓLÁSOK