Az érdekszervezetek kedden egyoldalúan elutasították az ISD Dunaferr Zrt. múlt pénteki 3,5 százalékos bérfejlesztési ajánlatát - közölte a társaság. A vasas szakszervezet honlapján olvasható közlemény szerint a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség Szövetségi Tanácsa és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet Választmánya is megtárgyalta a munkáltató bérfejlesztési javaslatát, az ajánlatot azonban mindkét szakszervezet tárgyalásra alkalmatlannak találta, elfogadását elutasította. A jogszabályi előírásoknak megfelelően a szakszervezetek átadták a február 20-án 13 órai kezdéssel meghirdetett általános, határozatlan idejű sztrájk bejelentéséről szóló levelet is a cégvezetőnek.

A vállalat közleménye szerint a szakszervezeti követelés és az általa ajánlottak között a különbség "olyan kis mértékű, amely miatt nem szabadna kockáztatni a cég jövőjét". Jevgenyij Tankilevics cégvezető a közleményben úgy fogalmazott, a sztrájk a dolgozók és a munkáltató szempontjából egyaránt hátrányos: közvetlen anyagi kárt okoz a vállalatnak, bizalomvesztéssel jár az üzleti partnerek részéről és veszélybe sodorja a jövőbeni fejlesztéseket. A Dunaferr menedzsmentje pénteken a korábbi 2,1 helyett 3,5 százalékos bérfejlesztési javaslattal állt elő, miközben a szakszervezeti szövetség a bérek és szociális juttatások 5,2 százalékos emelését követelte − tavaly az alapbéreket 3,1 százalékkal emelték a vállalatnál. Úgy tudjuk, az orosz tulajdonosnak az eddigi kompromisszumos ajánlatai után nem áll szándékában emelni bérfejlesztési ajánlatán. A vállalat közleménye szerint a kedvezőtlen kilátások miatt az acélipari szektorban nem várható a közeljövőben még fellendülés, a tulajdonos azonban elkötelezett a modernizációs projektek iránt, véleménye szerint azonban azokat csak rendezett működési körülmények között lehet folytatni.

A Dunaferr vezetése a gazdasági válsággal, illetve az elmaradt fejlesztésekkel indokolja az elmúlt öt év "súlyosan veszteséges gazdálkodását" (a vállalat konszolidált üzemi vesztesége tavaly 20 milliárd forint felett alakult, miután konszolidált mérleg szerinti eredménye 2011-ben 8,5, ezt megelőzően pedig 27,4 milliárd forint veszteséget mutatott, az utolsó nyereséges év 2008 volt, akkor valamivel 3 milliárd forint alatt alakult a pozitív eredmény). A menedzsment az idei szabadságos és karácsonyi bérek kifizetésének visszatartásával felszabaduló 3,8 milliárd forintból az I. számú kohó felújítását tervezi, a javaslat szerint a két juttatást 2014-ben és 2015-ben fizetné vissza a társaság a munkavállalóknak − a szakszervezetek azonban ezt elutasították.