BUX
41516

Nincsenek zárt kapuk

A vállalatok ma nehezített piaci körülmények mentén irányítják üzleti tevékenységüket, azonban ilyenkor mutatkozik meg igazán, mennyire stabilak azok az alapok, amelyekre építkeztek. Az egyik legfontosabb alappillér minden cégnél a szellemi értéket adó emberek közössége. A különbséget az adja, ahogyan ezzel a közösséggel bánik. Ez a terület a MARS Magyarország működésében kiemelt szerepet kap.

NAPI, 2011. augusztus 29. hétfő, 14:04

Ember és szervezet (People & Organization − P&O), így nevezzük a MARS-nál azt a koncepciót, amelyen keresztül megvalósítjuk HR-stratégiánk kulcsüzenetét, azt, hogy munkatársainkra nem erőforrásként, hanem egyenrangú partnerként tekintünk − mondta Urbán Emese, a MARS Magyarország Kisállatgyártó Kft. csongrád-bokrosi HR-igazgatója, hozzátéve, hogy a munkatársak kiválasztása minden esetben többszintű folyamat, amelynek lényege, hogy hosszú távra tudják megtalálni azokat az embereket, akik a vállalat öt alapelve mentén képesek kibontakoztatni saját kvalitásaikat és elkötelezettségük adja a cég stabilitását.

Nem akarunk megalkudni

Munkatárs. A MARS elhagyott minden más jelzőt, amellyel az együtt dolgozók illethetők, és víziója, hogy minél közelebb kerüljön egy olyan működési módszerhez, amelyet a vállalatnál egyenlő bánásmódnak neveznek. − E koncepció lényege, hogy bár a vállalati mátrixban létezik hierarchia a felelősség, ezen keresztül a bérezés és juttattások tekintetében, ez azonban nem lehet bármilyen megkülönböztetés alapja. Például a gyárigazgatónk ugyanolyan munkaruhában végzi a feladatait, mint a szalag mellett álló munkatársaink, és bármikor elérhető, közvetlenül kapcsolatba léphetnek vele az emberek. Felső vezetőink számára sincsenek külön irodák, egy légtérben dolgozunk, nincsenek titkárnők, fenntartott parkolóhelyek vagy bármilyen előjogok, azonban ez a sok apró részlet segíti elő, hogy mindenki megközelíthető legyen és csökkenthető legyen a távolság a különböző felelősségi szinteken dolgozó munkatársaink között − emelte ki Urbán Emese. A MARS HR-vezetője elmondta, hogy már a kiválasztási procedúrába is beépítették e szemlélet alapelemeit.

− Minden onnan indul, hogy melyek azok az alapvető értékek, amelyeket egy ember magánemberként is követ. Ha ezekben nincs nagy szakadék, már jó alapokról indulunk. Fontos azonban, hogy nem csupán egy ember szakmai háttere alapján döntünk, hanem már eleve felmérjük, hogy emberileg képes-e azonosulni azokkal az értékekkel, amelyek alapján működtetjük vállalatunkat. Bár ez időigényes, hosszú távon mindenképpen kifizetődő stratégia. Ebben nem akarunk megalkudni, mert önálló munkavégzést, kezdeményezőkészséget és kreatív csapatmunkát várunk el munkatársainktól.

Alapelvek a gyakorlatban

A MARS család 1973-ban fogalmazta meg azt az öt alapelvet, amely a "marsos üzleti felfogás" alapját képezi, így minden funkcionális tevékenység alapja is a vállalatnál. Ez idő alatt természetesen volt evolúciója, és különböző projektek kapcsán aktualizáljuk a szellemi mondanivalóját. − Az "alapelveink a gyakorlatban" szemlélet két évvel ezelőtt indult azzal a céllal, hogy tegyük élővé mindazt, amit megfogalmaztunk. A 3P (People − Emberek, Planet − Bolygó, Performance − Teljesítmény) alapelveink központi mozgatórugói, feladatuk, hogy biztosítsa a vállalat és a benne működő emberek kapcsolatát egymás és a szűkebb, illetve távolabbi környezet között annak érdekében, hogy összekapcsolódjunk a mindennapi élettel − emelte ki Urbán Emese, hozzátéve, hogy bár a MARS egy nagy globális cég, amely meghatározott irányvonalak mentén működik, azonban minden egysége rendelkezik azzal a szabadsággal, hogy a legharmonikusabb és -praktikusabb lokális eszközöket alkalmazza. Ez a szabadság és a már említett kölcsönösség különbözteti meg a MARS-ot, hiszen nagy szabadsággal rendelkezünk abban, hogy milyen eszközökkel alkalmazzuk a stratégiákat, a kölcsönösség pedig mindent átláthatóvá tesz a MARS, mint munkáltató és a munkatársak, valamint a környezettel való viszonyunkban − hangsúlyozta a HR-vezető.

Globális játszótér

− Minden munkavállalónak fontos, hogy olyan cégnél dolgozzon, amely stabil jövőképpel rendelkezik. Ez a jövőkép azon az üzleti stratégián múlik, amelyet mindennap követünk döntéseink során, mert ez biztosítja hosszú távon egy vállalat sikerét. Nagy hangsúlyt fektetünk a belső kommunikációra és munkatársaink bevonására adott esetben eltérő munkaterületeken is, mert célunk, hogy hiteles és inspirált emberekkel dolgozzunk, akik megosztják ötleteiket. Ennek mentén a MARS karrier szempontjából egy nagy játszótér, ahol egy munkatárs sokféle területen kipróbálhatja magát, irányítani tudja, merre, milyen területre szeretne haladni, erősségeit tovább fejleszteni.

Nincsenek zárt kapuk. Szervezetünk egy nagy globális hálózat, amelyben gyorsan tud fejlődni az, aki képes meghatározni, hogy milyen irányba akar fejlődni.