Nő a feszültség a járműipari multi magyar egységénél - jön a sztrájk?

Hamarosan figyelmeztető sztrájkot tarthatnak a Knorr-Bremse Vasúti Járműrendszerek Hungária Kft. budapesti gyáregységében, ha nem születik megegyezés a munkaadó és a munkavállalókat képviselő Vasas Szakszervezet között.
K. Kiss Gergely, 2018. február 14. szerda, 13:38
Fotó: Napi.hu

Soha nem volt még sztrájk a Knorr-Bremse magyarországi és németországi cégeinél, most megtörhet a csend, ugyanis megalakult a sztrájkbizottság - közölte a Sztráda Rádióval az érdekképviselet.

A szakszervezet szerint nem a bérfejlesztés nagysága a vitatott kérdés, bár a vállalaténál magasabb számot irányoztak elő, de a tárgyalások során egy mindkét fél számára elfogadható emelésben állapodtak meg.

A tárgyaló felek viszont a garantált és a differenciált (teljesítményalapú) béremelés elosztásában nem jutottak konszenzusra, a szakszervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a helyi felkészületlen vezetők döntsenek a differenciáltan adható juttatás mértékéről.

A munkaadó semmilyen garanciát vagy rendszert nem mutatott fel, amiből kiszámolható lehet, hogy kinek jár és kinek nem a plusz juttatás. A Vasas Szakszervezet úgy gondolja, ezáltal előfordulhat, hogy nem a munka minősége vagy a teljesítmény, hanem a szimpátia és a vezetők felé lojalitással forduló munkavállalók kaphatnak nagyobb fizetést.

A szakszervezetnek nem célja a munkabeszüntetés, de ha péntekig nem tudnak megegyezni a munkaadóval, kihirdetik a két órás figyelmeztető sztrájk dátumát, amennyiben ezek után sem sikerül megegyezni, úgy hosszabb munkabeszüntetésre is sor kerülhet a Knorr-Bremse budapesti gyáregységénél.

A ügyben megkerestük a céget, amelynél a következő választ adták: "A Knorr-Bremse Rail Systems Budapest telephelyén tárgyalások kezdődtek a vállalat vezetősége és a Vasas Szakszervezet helyi és országos vezetői között bérfejlesztés tárgyában. Amennyiben a tárgyalásoknak lesz érdemi eredménye, tájékoztatni fogjuk a sajtót."

A kép a Knorr-Bremse budapesti gyárában készült.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.02.14 16:36

Na, ez a lényeg, és minden cégre igaz:
1., helyi felkészületlen vezetők
2., nem a munka minősége vagy a teljesítmény, hanem a szimpátia és a vezetők felé lojalitással forduló munkavállalók
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html