Nő a feszültség a Tescónál - felborult az eddigi rendszer

Bértorlódás alakult ki a Tescónál is a garantált bérminimum jelentős emelkedése miatt, így megbillent az eddig működő fizetési rendszer. Ám a menedzsment nem orvosolta a helyzetet, hiszen az áruházláncnál szokás szerint júliusra döntenek a bérekről. A dolgozók azonban elégedetlenek - a szakszervezet előrehozott bérmegállapodást akar kikényszeríteni.
K. Kiss Gergely, 2017. január 18. szerda, 16:29
Fotó: Napi.hu

A Tesco-Global Áruházak Zrt. mintegy 12 ezer alkalmazottja érintett a január elsejétől érvényes garantált bérminimum-emelés kapcsán, minimálbérért ugyanakkor már csak nagyon kevesen dolgoznak az üzletláncnál - ismertette lapunkkal Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) elnöke.

Mint ismeretes, a szakmunkások garantált bérminimuma, a tavalyi bruttó 129 ezer forintról, bruttó 161 250 forintra emelkedik 2017-ben. A Tescónál 2016-ban az államilag kötelezőnél valamivel magasabb alapfizetést - mintegy havi bruttó 142 ezer forintot - kaptak azok a teljes munkaidős, bérminimumos dolgozók, akik az ország kevésbé fejlett régióiban lévő áruházakban végezték munkájukat.

A jellemzően budapesti, Pest megyei és észak-dunántúli egységek dolgozóinak fizetését területi alapú bérkiegészítéssel toldják meg: így a körülbelül 142 ezer forintos alapbéren felül bruttó 16 ezer forintnyi pótlék jár nekik - már az első hónaptól kezdve. Ez a dolgozói kör azonban januártól csak körülbelül 2-3 ezer forint körüli emelést kap, - hogy havi bére elérje az előírt bruttó 161 ezret -, miközben a "hátrányos helyzetű" zónákban foglalkoztatottak bére mintegy 20 ezer forinttal ugrik meg, ezzel a területi bérkiegészítés egyelőre jelentőségét veszíti.

Prága engedélye kell

Az elmúlt években az új bérmegállapodások július 1-én léptek életbe a társaságnál előrehozott bértárgyalásokra nem is volt igény, hiszen a bérminimum emelkedése csak enyhe volt. Ahhoz azonban, hogy a magyarországi menedzsment már az év elején bérmegállapodást fogadjon el, nincs tulajdonosi felhatalmazása - érvelnek a cégnél Sáling elmondása szerint. Az egyezkedést akkor kezdeményezhetik, ha a Tesco prágai regionális központjában ezt jóváhagyják, s mivel ez nem történt meg, a hazai vezetés egyelőre nem hajlik a tárgyalásokra.

A KASZ ugyanakkor ezt elfogadhatatlannak tartja és megpróbálja kikényszeríteni a tárgyalásokat - Sáling elmondása szerint az egyezkedés két hét múlva folytatódik majd. Úgy látja azonban, hogy a társaság a súlyos munkaerőhiány miatt nem fogja megkockáztatni, hogy nyárig elhalassza a bérrendezést, így véleménye szerint egyelőre csak "időhúzás" zajlik.

Nem kötelező, mégis megadják
A munkaügyi előírások szerint a garantált bérminimumot kötelező megadni az élelmiszerbolti eladóknak, ám például a pénztárosi munkakörben, az árufeltöltésnél, s bármilyen raktári segédmunkánál ez nem kötelező - elegendő csak minimálbért adni.
Ennek ellenére a magyarországi kiskereskedelmi láncok jellemzően megadják a szakmunkás bérminimumot áruházi dolgozóik nagy többségének - még az egyik legalacsonyabb átlagfizetést kínáló láncnál, a Coopnál is a teljes állomány 80-85 százalékát tesz ki a bérminimumosok aránya.
A Tescónál, a legkisebb szakmunkás alapbéreket tavaly emelték az országosan előírtnál 12-15 ezer forinttal magasabbra. A bérminimumon dolgozók, az alapbéren felül nettó 12 ezer forintnyi cafeteriát is kapnak havonta - legalábbis több álláshirdetés tanulsága szerint. A dolgozók ezen felül túlórákkal, vasárnapi, valamint éjszakai munkavégzés elvállalásával is meg tudják toldani a fizetésüket.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2017.01.18 20:14

@qaspar: a Napi.hu cikkeiben, gyakran a főcímekben is szokott lenni helyesírási hiba, de itt speciel semmi hiba nincsen. A "helyett" viszont két t, mars vissza az iskolapadba!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

qaspar, 2017.01.18 19:19

Van egyáltalán olyan, hogy férfi a feszültség a Tesconál? Vagy Kata, éppen Lajos a feszültség? A címben szereplő megfogalmazás helyet, inkább növekszik a feszültség, vagy emelkedik a feszültség fordulatot használtam voltam, de mivel nincsen olvasószerkesztő, így bármit is lehet írni, a legförtelmesebb helyesírási hibákkal, mindent átenged a rendszer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html