A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Határidőig 13 hitelező összesen 823 millió forint értékben nyújtott be követelést a felszámolás alatt álló Food Express Hungary (FEH) Kft.-vel szemben - tudtuk meg Lakatos Lászlótól, a felszámoló Csabaholding Kft. munkatársától. Az 1998-ban alapított cég felszámolásához az vezetett, hogy a cég készfizető kezességet vállalt a vele szerződésben lévő Z and S 2000 Kft. által felvett hitelhez, amely az 1,7 milliárd forintos beruházással Ercsiben létrehozott üzeméhez kapcsolódott - mondta a Napinak Zsidek László egykori ügyvezető. Közép-Európa legkorszerűbb konyháját kívánták létrehozni, azonban a megnyitás után - Zsidek gyanúja szerint a konkurens vállalatok összehangolt támadása nyomán - csökkenni kezdett az előállított adagszám.

E lépés mögött egyes vélemények szerint egy kórházétkeztetésben érdekelt cégnek az üzem megszerzésére irányuló céljai álltak, a törekvés azonban végül meghiúsult, az üzem ma is üresen áll - tette hozzá Zsidek. A piaci környezet kedvezőtlen alakulása a hitelfizetést lehetetlenné tette, egyben az FEH sorsát is eldöntötte: a cég saját hitelét a finanszírozó bank felmondta, a lízingelt eszközöket visszavette, így a termelés és a kiszállítás is kezelhetetlenné vált - mondta Lakatos.

A felszámoló most pályázaton értékesíti az FEH egyetlen jelentős vagyonelemét, a 90 millió forint irányáron meghirdetett budapesti, Maglódi úti ingatlanát. Az 5,3 ezer négyzetméteres telephelyen irodaépület, üzem és portaépület áll. Az ajánlatokat augusztus 7-ig lehet benyújtani. Ez az első pályázat a cégvagyon értékesítésére. Az ingatlanon kívül csak kisebb értékű eszközök vannak a társaság tulajdonában, így bizonyos, hogy a követelések csupán töredékét tudja kielégíteni a felszámoló.

A cég felszámolása január 21-én indult, amelyet a Schobert Norbert nevéhez köthető Update Hungary Zrt. kérelmére rendelt el a bíróság (Zsidek a márkanevet 2008-ban eladta a United Food Kft.-nek, amely a munkavállalókat is átvette.)

A Zsidek család tulajdonában lévő, 2007 júliusában alapított Food Express Gyorsétterem Szolgáltató Kft. nem foglalkozott és jelenleg sem foglalkozik ételkiszállítással - mondta Zsidek László, aki inkább külföldön próbál érvényesülni. Azt azonban nem zárta ki, hogy más családtagjai visszatérnek majd Magyarországon az étel-házhozszállítási iparágba.