Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kiszállt az egészséges táplálkozást saját, az úgynevezett Update módszerrel népszerűsítő cégcsoport eddigi zászlóshajójának számító, tavaly még a tőzsdére lépést fontolgató Norbi Update International Kft.-ből az alapító-tulajdonos Schobert-házaspár, s az ügyvezetői székekből is felálltak - olvasható ki a Céginfo.hu adataiból. A céget 2010 áprilisában alapította 4 millió forint jegyzett tőkével a fitneszguru Schobert Norbert és felesége, Rubint Réka (a cégpapírokban Schobert Réka), idén áprilisban pedig törölték őket a cégjegyzékből. Az fő tevékenységként "immateriális javak kölcsönzésével" (például franchise jogok átengedése), valamint kenyér-, pékáru- és édesség-kiskereskedelemmel foglalkozó társaság új neve Foodorgany Kft. lett, de a székhelye továbbra is abban az irodaházban van bejegyezve, az óbudai Graphisoft Park B. épületében (III. kerület, Záhony utca 7.), ahonnét az Update-birodalmat irányítják Schoberték.

A tulajdonos- és ügyvezetőcsere érdekessége, hogy a Norbi Update International Kft. (NUI) két olyan társaság érdekeltségébe került, amelyek székhelye az ismert székhelyszolgáltató és cégalapítást is vállaló CégHmester két budapesti címén szerepelnek a cégnyilvántartásban, s a NUI új ügyvezetője, Sziklai István is több székhelyszolgáltatós társaságban tűnik fel. Sziklai neve - a Céginfo.hu adatai szerint - 19 vállalkozásban bukkan elő tulajdonosként vagy vezető tisztségviselőként, ezek közül 13 áll jelenleg felszámolás alatt vagy már jogutód nélkül megszűnt. Az egykori vagy jelenlegi Schobert-cégek közül közvetlenül négyben van benne, kettő felszámolás alatt áll. Sziklai korábban rétsági, most németországi lakóhellyel szerepel a cégadatokban.

A NUI egyik új tulajdonosa a Realproimgate Kft., amelynek székhelyszolgáltatós székhelye - a cégtemetőként is elhíresült - XIII. kerület, Béke tér 7. szám alatti társasház földszint 2-es lakásában van. A másik új tulajdonosa a Dárius Kereskedelmi Kft. lett, amelynek ügyvezető-tulajdonosa a már említett Sziklai István, a vállalkozás székhelye pedig a CégHmester egy másik irodája, a XV. kerület, Szerencs utca 172. szám alatti családi ház.

Virulnak a székhelyszolgáltatók

Az angyalföldi, Béke téri lakás 646 működő vagy már nem működő vállalkozásnak ad, illetve adott otthont székhelyként, telephelyként vagy fióktelepként, s ezek közül jelenleg 59 áll felszámolás és 35 végelszámolás alatt, 64 jogutód nélkül megszűnt - derül ki a Céginfo.hu adataiból. (Az összesítésbe valamennyi, a háztömbbe bejelentett cég bekerült az emelettől és lakásszámtól függetlenül, ugyanis ezek az adatok hiányosak a cégnyilvántartásban.) A XV. kerületi, Szerencs utca 172. szám alatti családi házhoz 391 vállalkozásnak volt vagy van köze, közülük 33 áll felszámolás és 16 végelszámolás alatt, 9 megszűnt. (Érdekes adat, hogy e két székhelyen bejegyzett vállalkozások közül jelenleg egy sem áll csődeljárás alatt, ez az az eljárás, amelynek célja a reorganizáció, egy társaság működésének helyreállítása és a hitelezőkkel történő megállapodás a tartozások rendezéséről.)


Többmilliós osztalékot fizetett a NUI

A 2011 novemberében alapított Realproimgate Kft. hivatalosan ingatlanhasznosítással foglalkozik, a mérlege szerint 2012-ben 416 milliós bevétele volt, amiből 414 milliót elvittek az anyagjellegű kiadások, a személyi kiadások (egy fős létszám) 834 ezer forintot. A két magánszemély tulajdonosa közül az egyik köthető az Update-hez, társtulajdonosa a Sió Update Kft.-nek, amely franchise-ban üzemelteti a siófoki Norbi Update üzletet. A tavaly májusban bejegyzett siófoki kft. 2012-ben 13 milliós nettó árbevétel mellett veszteségesen üzemelt, s adótartozás miatt végrehajtás alatt áll. - A cikkünk nyomán a Sió Update Kft. arról tájékoztatta lapunkat, hogy a cégadatokkal ellentétben már nem áll NAV végrehajtás alatt, folyószámla kivonattal bizonyította, hogy nincs semmilyen adótartozása, "az hogy a NAV tévesen ítélt meg egy pénzügyi helyzetet, az nem a cég hibája". A vállalkozást hitel nélkül tudták elindítani tavaly.

A Schobert házaspár tavaly 20 millió, tavalyelőtt 6,7 milliós osztalékot vett ki a NUI-ból az éves eredmény és az eredménytartalék felhasználásával. A cég 2012-ben 846 millió forintra növelte nettó árbevételét az előző évi 479 millióról, az adózott eredménye pedig közel 5 millió, illetve 30 millió forint volt.

Cél a nemzetközi terjeszkedés

Schobert Norbert egy cégből kiszállt, de egy újat is alapított, a cégadatok szerint ugyanis májusban bejegyeztette 5 millió forint törzstőkével a Norbi Update Europe Zrt.-t, amit júniusban máris Update1 Europe Zrt.-re keresztelt át. A cég székhelye az Update főhadiszállás, a Graphisoft Park-beli iroda címe; immateriális javak kölcsönzésével, bolti vegyes kiskereskedelemmel, előadó-művészettel, testedzési szolgáltatással foglalkozik többek között - hasonlóan Schobert korábbi cégeihez. A társaság vezérigazgatója maga az életmód tanácsadó, a tulajdonosok neve nem látszik a cégadatokban.

Schobert Norbert arról tájékoztatta lapunkat, hogy az új rt. tulajdonosa is ő és felesége, a Norbi Update márka pedig ezentúl Update1 lesz, és elindítja a korábban kitűzött célokat (mint a nemzetközi terjeszkedés és az esetleges tőzsdére menetel - a szerk.) még több országban is, ahol a neve nem érdekes. Az új társaság alapításával és a NUI-ból történő kiszállással kapcsolatban azt közölte, hogy az átalakítással egy önálló üzemeltetési cég jött létre; s a márkát, a jogot és a napi üzemeltetést, marketinget szétválasztották. A NUI új tulajdonosa pedig a munkatársuk, "együtt, egy feladatért dolgozunk".

Az Update1 Europe Zrt. többségi tulajdonrészével júniusban egy új vállalkozást is alapítottak, 3 millió forint jegyzett tőkével, a jászberényi székhelyű RR Brothers Kft.-t. A bolti kiskereskedéssel foglalkozó cégben Rubint Róbert, Rubint Réka testvére a kisebbségi tulajdonos.

Így jutott egyről a kettőre Norbi - "világmárkát épít"

"Se hitelt, se állami támogatást, se EU-s támogatást nem vettem fel soha . Nem is értem, hogyan beszélhetünk sikerről állami támogatással?" - nyilatkozta Schobert Norbert tavaly novemberben a Hetek című hetilapnak. Mindig kiadványai és termékei sikeréből finanszírozta a következő üzleti lépést. A meglévő üzletei (anyacég, logisztikai cég, boltok, ételszállítás) éves forgalmát 10 milliárd forintra tette, ami szerinte nem olyan rossz eredmény ahhoz képest, hogy az egész vállalkozás, az aerobik és az Update 300 ezer forint önerőből indult. "Nekem az a célom, hogy egyszer behálózzam egész Európát. Szeretnék világmárkát építeni. Ez nem a pénzről szól csupán, ez az alkotásról szól, és azokról az emberekről, akiknek sikerült segítenünk a normális életmód kialakításában, a fogyásban" - mondta a fitneszguru.

Schobert neve a kilencvenes évek végén az aerobik mozgalommal, különösen a duci tornáiról vált ismertté. 2004-ben használta először az Update kifejezést táplálkozási módszerére, ami kategóriákba sorolja az élelmiszereket a szénhidráttartalmuk és glikémiás indexük alapján. A könyvben is megjelentetett módszer szép bevételt hozott, azonban a 2005-2008-ig tartó szárnyalás után az Update padlóra került. "Egy idő után rájöttem, hogy a gyártók egy része nemcsak használja a nevemet és a logómat, hanem visszaél vele. Én ugyanis nem ellenőriztem a termékeket, hanem elfogadtam, hogy valóban megfelelnek a receptjeinknek, de ez nem volt mindig így" - vallott a kudarc és az Update-et ért több minőségi kifogás okairól Schobert az interjúban. 2011-ben kidolgozta az Update pékség koncepcióját, speciális alapanyagokból és természetes édesítőkkel, dietetikus és élelmiszermérnök munkatársak bevonásával maga kezdte el a gyártatást.

Az Update üzletek túlnyomó többsége franchise rendszerben működik (Schobertéknek csak néhány saját boltjuk van), a honlapjuk szerint Budapesten 25, vidéken 52 egység nyitott, Szlovákiában pedig 22, de hogy ebből jelenleg hány üzemel, az nem derül ki a weboldalról. Csütörtöki facebook-os bejegyzésük szerint immár 106 üzletre bővült a létszám.


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2010 előtt többször indított vizsgálatot az Update termékekkel kapcsolatban, a legutóbb pedig idén áprilisban kezdeményezett eljárást a Norbi Update International Kft. ellen, mert "a Norbi Update termékek népszerűsítése során olyan állításokat tett közzé a termék egészségre ható tulajdonságára, illetőleg betegség megelőzésre vonatkozóan, amelyek valószínűsíthetően nem felelnek meg az élelmiszerek tekintetében irányadó ágazati rendelkezéseknek, megtévesztőek a termék összetételével kapcsolatban, továbbá valószínűleg nem kellően megalapozottan tüntet fel piacelsőségi állítást - írta a GVH honlapján. A versenyfelügyeleti eljárás még nem jelenti azt, hogy a cég elkövette a jogsértést, a vizsgálat legalább 3 hónapig tart, és meg is hosszabbítható.

 

Norbi Update International Kft.-adatok* (millió forint)

201020112012
Befektetett eszközök02,44,9
Forgóeszközök26,9131,2271,9
Aktív időbeli elhatárolások000
Saját tőke5,9413,7
Céltartalékok000
Kötelezettségek21,0129,756254,7
Passzív időbeli elhatárolások008,3
Értékesítés nettó árbevétele134,5478,8845,7
Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye2,15,631,2
Adózás előtti eredmény2,15,231,3
Mérleg szerinti eredmény1,9-1,99,7
*új neve Foodorgany Kft.; Forrás: Céginfo.hu

 

Szlovák céget is alapított

Schobert Norbert a cégadatok szerint 14 cégben tűnt már fel közvetve vagy közvetlenül, közülük öt felszámolás alá került, egy végelszámolással, egy pedig átalakulással megszűnt. Szlovákiában is működik egy vállalkozása Update Slovakia s.r.o. néven. Az Update-guru a cégadatokban Schobert Norbert, Schóbert Norbert vagy Schóbert Ferenc Norbert néven szerepel.

A NUI mellett három másik Norbi-cégben tűnik fel a fent említett Sziklai István. A nevére került 2010-ben a jelenleg felszámolás alatt lévő Holdfény Ételfutár Kft., amely 2008-ig Norbi Update Ételfutár Kft. néven működött. Schobert 2010 januárjában szállt ki a cégből, a felszámolási eljárása pedig 2011 áprilisában indult el.

Sziklai lett a vezérigazgatója 2011 januárjában a Schobert által 2006-ban, 20 milliós tőkével alapított New Update Worldwide Zrt.-nek is, amely később Norbi Update, majd Update Magyarország Zrt. néven működött, 2011 januárjától pedig Black-Org Zrt.-ként. A cég székhelye idén januárban került egy szintén székhelyszolgáltatós címre, a IV. kerület, Virág utca 39. földszint 1-es lakásba. A zrt. szerteágazó tevékenységet folytat, a fő tevékenysége film-, video- és televízióműsor-gyártás, de mellette foglalkozik - többek között - élelmiszer kis- és nagykereskedelemmel, reklámügynökségi tevékenységgel, sportlétesítmény üzemeltetéssel, testedzési és fizikai közérzetet javító szolgáltatással. A névváltás ellenére - más cégeivel ellentétben - Schobert a hatályos adatok szerint ma is tulajdonos a Black-Org Zrt.--ben, amely 2009-ben még nettó 318 milliós árbevételt ért el, ami 2010-re 141 millióra, 2011-re 36 millióra, 2012-ben pedig 30,6 millióra csökkent. A cég szerény eredményt ért el az elmúlt években, kivéve 2011-ben, akkor 21 milliós veszteséggel zárt. A kötelezettségeinek összege közel 13 millió forint volt tavaly év végén, osztalékot nem vettek ki a cégből.

Sziklai ügyvezetője, közvetve társtulajdonosa lett Schoberték egykori családi cégének is, ami ma már Development Service Consulting Kft. (DSC) nevet visel és felszámolás alatt áll. A film- és videogyártással foglalkozó céget Norbi Fitness Kft. néven 2002-ben hozták létre, később Norbi Wellness és Média Kft., majd norbi.hu Kft. néven működött 2007 szeptemberéig, amikor is nevet és tulajdonosokat cserélt. A DSC néven továbbműködő vállalkozás fő tevékenysége 2008-tól a saját tulajdonú ingatlan adásvétele lett, az egyetlen online elérhető mérlege 2009-es, amely szerint 77 millió forint nettó árbevétel mellett 11 milliós veszteséggel zárta az évet. Az adóhatóság 2008-ban végrehajtást indított ellene, később az adószámát is felfüggesztette, a felszámolási eljárása tavaly szeptemberben indult el, s még nem zárult le.

Cégháló - nagyobb méretért kattintson!



A Schobert-házaspár érdekeltségében áll a jászberényi székhelyű, 2009-ben létrehozott RR Beauty Kft. is, amely szintén kenyér-, pékáru- és édesség kiskereskedelemmel foglalkozik. A kis cég rendkívül eredményes, nettó árbevételét tavaly mintegy 24 millió forintra növelte az előző évi 14 millióról, az adózott eredményét pedig megnégyszerezve, 12,7 millióra növelte. Ezt teljes egészében osztalékként ki is vették a tulajdonosok.

Nem ilyen sikeres a Schoberték érdekeltségébe tartozó Update Cafe Bt., aminek tavaly és tavalyelőtt nem volt bevétele. A társaság kávézót üzemeltetett a szentendrei Duna korzón, de a veszteséges gazdálkodás miatt két éve bezárták.

Vélhetően székhelyszolgáltatós székhelyre került (Szentendre, Dózsa György utca 26. alá, ahova 35 cég van vagy volt bejegyezve) 2005-ben a fitneszguru videóit és dvd-it gyártó, 1999-ben alapított Fitness Hungary Kft. is. Igaz, előtte kiszállt a cégből Schobert és a neve is megváltozott Darapa Consult Kft.-re, amelynek adó- és egyéb tartozásai miatt 2007-ben elindult a felszámolása, majd 2009-ben jogutód nélkül megszűnt.

Nem jött be az egészségkonyha

Schobert csak igen rövid ideig volt társtulajdonosa a 2005 augusztusában, ötödmagával alapított Norbi Update Étteremhálózat Kft.-nek. Ebből 2007 áprilisában lépett ki, s a cégnévből is kikerült a Norbi szó, majd 2009 októberétől Deoma Média Kft.-ként működik tovább a társaság. A fő tevékenysége továbbra is éttermi, mozgó vendéglátás; az adóhatóság 2013 februárjában végrehajtást indított ellene.

Csúfos véget ért Schobert Norbert többedmagával létrehozott Norbi Egészségkonyha Kft.-je, az előre csomagolt ételeket kiszállító cég soha nem működött nyereségesen, minőségi kifogás is felmerült ellene, és a tulajdonosok közti felelősségi és jogdíj vita miatt ellehetetlenült, végül felszámolással, 2009-ben töröltek a cégjegyzékből.

Végelszámolással törölték 2001-ben a Budapest, Ráday utcai székhelyű Norbi Aerobic Studió Bt.-t, és átalakulás miatt megszűnt a szintén "fizikai közérzetet javító szolgáltatást" nyújtó Moveland Kft.-t is 2002 október végén. Ebben résztulajdonos volt a fitneszguru, az átalakulással ki is vált a cégből, amely mindössze húsz hónapot működött, a székhelye a Bank Centerben, egyik telephelye pedig a Mammut 2 bevásárlóközpontban volt - derül ki a cégadatokból.