Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Semmilyen intézkedést nem hoztak annak érdekében, hogy növeljék az olajtermelést, az a legfontosabb, hogy a kibocsátás nem haladja meg a kitermeléscsökkentési megállapodásban vállalt szintet - mondta az energiaügyi minisztérium szóvivője.

Tavaly még átlagosan napi 829 ezer 100 hordó volt Azerbajdzsán olajtermelése, azonban az OPEC kitermeléscsökkentési megállapodásához csatlakozva vállalta, hogy csökkenti olajtermelését januártól.

Az OPEC 11 tagállama és az olajkartellen kívüli további 11 nagy olajexportőr ország (Azerbajdzsán, Bahrein, Brunei, Egyenlítői-Guinea, Kazahsztán, Malajzia, Mexikó, Omán, Oroszország, Szudán és Dél-Szudán) decemberben állapodott meg abban, hogy az októberi szinthez képest január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül. Az egyezség hatályát május 25-én hosszabbították meg 2018 márciusának végéig.

A kitermelés önkéntes korlátozása a megfelelő egyensúlyi folyamatokat indította el a nyersolaj világpiacán - jelentette be a megállapodás eredményeinek az értékelésére Bécsben rendezett tárgyalásokat követően szeptember végén az OPEC.

A bécsi tanácskozáson megállapították, hogy az önkéntes termeléskorlátozás a megfelelő irányba terelte a világpiaci folyamatokat, kordában tartotta az árakat, valamint hozzájárult a piacot terhelő globális készletek csökkentéséhez.

Az év elején a fejlett országokban felhalmozott nyersolajkészlet 338 millió hordóval haladta meg az öt éves átlagot és ez a többlet augusztusra már 170 millió hordóra zsugorodott.

Kedden a Brent nyersolaj ára 56 dollár felett járt.