Nőtt az utasforgalom Ferihegyen

A ferihegyi repülőtéren az idén júliusban összesen 897 783 induló és érkező utast regisztráltak, ez a szám 3,1 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszaki.
MTI-Eco, 2010. augusztus 24. kedd, 20:01
Fotó:

A nyári idegenforgalmi szezon lassú, de határozott fellendülése Budapesten is feledteti a tavaszi izlandi vulkánkitörés okozta kiesést: a júliusi utasforgalmi statisztikák már mérsékelt, de határozott emelkedésről beszélnek - hangsúlyozza a közleményben a BA.

Az év első hét hónapjában a növekedés 0,5 százalékos a tavalyi év első hét hónapjával összehasonlítva, ami azt jelenti, hogy valamelyest sikerül ellensúlyozni az egész Európát légiközlekedési káoszba taszító április vulkánkitörés következményeit. Bár a budapesti légikikötő "csak" négy napig volt zárva áprilisban, a nyugat- és észak-európai repülőterek tartós kiesése miatt áprilisban a magyar főváros repülőtere is mínusszal zárt.

Az azóta tapasztalható forgalomnövekedés tartósnak látszik, az idegenforgalmi statisztikák elemzéséből az derül ki, hogy elsősorban a külföldiek számának növekedése jelentette a bővülés bázisát Budapesten - olvasható a közleményben.

Az utasok számának növekedésével párhuzamosan csökkent az úgynevezett "repülőgépmozgások", azaz a le- és felszállások száma, amely 2,4 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly júliusban. A légitársaságoknak tehát sikerült növelniük az ülőhely-kihasználtságot, amelynek aránya júliusban 1,7 százalékos növekedés után elérte a 78 százalékot.

Különösen jól teljesített a Wizz Air, amely júliusban újabb, sorrendben negyedik Airbus A 320 típusú gépét telepítette Budapestre, de két számjegyű volt júliusban a Lufthansa növekedése is a budapesti járatoknál.

A Germanwingsnek több mint húsz százalékos növekedést hozott budapesti járatain új, hannoveri járatának elindítása. A közlemény szerint szintén növekedést mutatnak a Budapest Airport hosszú távú járatai: így a Delta Airlines 22 százalékkal több utast szállított naponta közlekedő New York-i gépével, míg a Hainan légitársaság pekingi járatának sűrítése 48 százalékos utasszám-növekedést hozott. A chartergépeket üzemeltető Travel Service ugyancsak közel húsz százalékkal növelte forgalmát.

Az európai nagyvárosok budapesti forgalmáról megjegyzik: a legnagyobb utaslétszámot London érte el, ezt követi Párizs, majd Frankfurt Brüsszel, Amszterdam, München, Zürich és Stockholm.

HOZZÁSZÓLÁSOK