Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tíz eddigi aspiráns mellé a szigetelőanyagokat gyártó Masterplast is feliratkozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjában (NKP) való részvételre. A társaság a tőzsde honlapján jelentette be a hírt. A Masterplast is a Scope Ratingsnél minősíttette magát, akárcsak a többi cég. Ennél a hitelminősítőnél az MNB kifizeti a cégeknek a vizsgálatot, de más minősítők, így a nagyok - S&P, Fitch, Moody's -, emellett az Euler Hermes besorolását is elfogadja a programban.

Az NKP-ban olyan nem pénzügyi vállalatok vehetnek részt, amelyek legalább B+ minősítéssel rendelkeznek. A Masterplast éppen megütötte ezt a szintet. A legmagasabb besorolást eddig az alternatív energetikával foglalkozó Alteo és a Pannonia Bio biofinomító nyerte el: BB+ minősítést kaptak. A az ingatlanfejlesztő Wingholding és Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó érdekeltségébe tartozó Opus Global BB kategóriába került.

 

Az NKP-ban részt venni kívánó cégek
Vállalat neveVállalat minősítéseFedezetlen kötvény minősítése
Alteo Nyrt.BB+BBB-
Market Építő Zrt.BB-BB
Unix Autó Kft.BB-BB-
Wingholding Zrt.BBBBB-
Opus Global Nyrt.BBBBB-
Pannonia Bio Zrt.BB+BB+
Proform Zrt.B+BB-
Bonafarm CsoportBB-BB-
Pick Szeged Zrt.BB-BB-
Duna Aszfalt Kft.BB-BB
Masterplast Nyrt.B+B+
Forrás: MNB

Szijj László cége, a Duna Aszfalt, a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt., valamint Csányi Sándor OTP-s elnök-vezérigazgató élelmiszeripari vállalkozásai, a Bonafarm és a Pick Szeged BB- minősítést szereztek. Szintén BB- kategóriába sorolta a Scope az autóalkatrész-forgalmazó Unix Autót.

A cégek listája hamarosan bővülhet. A szintén Mészáros Lőrinchez köthető informatikai cég, a 4iG részvényesei ugyanis megszavazták, hogy a cég 30 milliárd forint értékben kötvényeket bocsáthasson ki, és ezzel részt vehessen az NKP-ban. A programban az MNB legfeljebb 300 milliárd forintnyi vállalati kötvényt jegyezhet le. Egy-egy kötvényből a kibocsátás során maximum 50 százalékot, a másodpiaci vásárlásokkal együtt pedig legfeljebb 70 százalékot vehet meg a jegybank. Az egy cégcsoportban lévő jegybanki kitettség nem haladhatja meg a 20 milliárd forintot.