Nagyot lépett a magyar jegybank: még több pénzzel hitelezi a cégeket

Növeli a Növekedési Kötvényprogram keretét a Magyar Nemzeti Bank. Az eredetileg 300 milliárdos, majd 750 milliárdosra emelt keret 1150 milliárd forintra nő.
Herman Bernadett, 2021. január 12. kedd, 15:56
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa keddi ülésén áttekintette a Növekedési Kötvényprogram eddigi eredményeit és megállapította, hogy a program eredményesen szolgálja az indulásakor megfogalmazott monetáris politikai célok elérését. A magas keretkihasználtságára és a továbbra is élénk érdeklődésre tekintettel a monetáris tanács a program keretösszegének 750 milliárd forintról 1150 milliárd forintra történő emeléséről döntött, miközben a program egyes feltételeit is módosította - írja közleményében az MNB.

Az MNB 2019. július 1-jén azzal a céllal indította el a Növekedési Kötvényprogramot, hogy a vállalati forrásbevonás szerkezetének javításán és a kötvénypiac likviditásának bővítésén keresztül növelje a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságát, illetve elősegítse, hogy a gazdasági szereplők a bankhitelek mellett megfelelő mértékben támaszkodjanak erre a típusú finanszírozásra is.

A program kezdete óta eddig összesen 46 vállalat 53 kötvénysorozatának kibocsátására került sor, mely során a vállalatok közel 900 milliárd forint értékű forrást vontak be. A Növekedési Kötvényprogramnak köszönhetően a vállalati kötvénypiac likviditása a jelentősen növekedett, aminek következtében a kötvénypiacról történő forrásbevonásra a vállalatok immár a bankhitellel történő finanszírozás valódi alternatívájaként tekintenek, ezzel bővültek a vállalati szektor forrásbevonási lehetőségei.

A Növekedési Kötvényprogram magas keretkihasználtságára és az iránta tapasztalható továbbra is élénk érdeklődésre tekintettel a Monetáris Tanács arról döntött, hogy a vásárlásokra rendelkezésre álló keretösszeget az eddigi 750 milliárd forintról 1150 milliárd forintra emeli 2021. január 13-i hatállyal. Emellett a Monetáris Tanács a jegybank által vásárolható vállalati kötvények maximális futamidejének 20 évről 30 évre történő emeléséről, valamint a jegybank által egy vállalatcsoporttal szembeni maximális kitettségének 50 milliárd forintról 70 milliárd forintra való emeléséről is döntött 2021. január 13-i hatállyal annak érdekében, hogy tovább segítse a vállalati kötvénypiac likviditásának növelését, ezáltal pedig a hazai nagyvállalati szektor - az európai versenytársakhoz hasonlóan - továbbra is fenntartható, stabil és hosszútávú finanszírozáshoz jusson növekedést támogató beruházásaik finanszírozására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2021.01.13 07:45

@Denden: amiből még több vadászkastély még több kúria még több tengerparti villa még több yacht és még több szexszparti lenne :)))
nem szegények a magyar vállalkozások, csak kilopják belőlük a pénzt. Csődbement cégek tulajai luxus autókkal szaladgálnak, kastélyokban laknak .....
Az induló vállalkozások zömét pedig létező kétes vállalkozások vagy tulajaik hozzák létre azért, hogy tiszta lappal kaphassanak állami pénzeket.......
Persze aki csak M1 híradót lát az azt gondolja amit te :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Denden, 2021.01.12 17:31

Az elgondolás jó. De csak akkor ha hazai tulajdonú cégek kapják a forrás támogatást.
Illetve gőzerővel kellene pumpálni a támogatásokat hazai induló vállalkozásokba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html