Növelhető a paksi atomerőmű ellenállóképessége

Határidőre benyújtotta a biztonsági felülvizsgálatról szóló jelentését a paksi atomerőmű, az atomenergia-hivatal szerint néhány ponton javítható az erőmű biztonsága.
Leszák Tamás, 2011. november 3. csütörtök, 13:45
Fotó: Napi.hu

A Paksi Atomerőmű Zrt. (PA) határidőre átadta az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a célzott biztonsági felülvizsgálatról (stressztesztről) készült jelentését - közölte honlapján az OAH. Az hivatal már előzetesen - az erőmű 2008-as időszakos biztonsági felülvizsgálata alapján - úgy látja, hogy az erőmű tervezési alapjában figyelembe vett események megfelelnek a nemzetközi elvárásoknak, az alapvető biztonsági funkciók teljesülnek, így azonnali beavatkozásra nincs szükség. Az időszakos felülvizsgálat eredményei alapján olyan átalakítások valósultak meg az erőműben, amelyek ahhoz szükségesek, hogy akár súlyos baleseti helyzetben is stabilizálják a folyamatokat és hatékonyan csökkentsék a következményeket. A hatósági felülvizsgálat ugyan még nem zárult le, az OAH szerint azonban már látható, hogy a pozitív megállapítások mellett azonosítható néhány olyan változtatási lehetőség is, amelyekkel az erőmű ellenállóképessége tovább növelhető.

Az atomerőmű végleges jelentésének főbb megállapításai között szerepel, hogy megfelelő védelemmel rendelkezik földrengések ellen, a Duna áradása pedig a telephelyet - magasabb elhelyezkedése és kialakítása miatt - nem veszélyezteti, amennyiben pedig a folyó vízszintje jelentősen lecsökkenne, a helyzetet biztonságosan kezelni tudja az erőmű. A jelentés szerint a vizsgált extrém meteorológiai esetek nem okozhatnak számottevő kárt a létesítményben, illetve az áramellátás vagy hűtővíz-ellátás kimaradása esetére a reaktorok hűtéséhez a rendelkezésre álló tartalékok elegendőek.

A PA szerint a további javító intézkedések közé tartozik, a földrengésre eddig nem minősített, közvetlen biztonsági funkcióval nem rendelkező épületek minősítése és szükség szerinti megerősítése, a rendelkezésre álló tartalékok növelése és a meglévő helyreállítási lehetőségek hatékonyabb kihasználása érdekében a kezelési utasítások módosítása. Emellett további, nagyobb teljesítményű dízelgenerátorokat kell telepíteni a létesítménybe, valamint alternatív hűtővíz-utánpótlási lehetőségeket is biztosítani kell. Mindezekkel a súlyos balesetek esélye a jelenlegi rendkívül kis értékhez képest is tovább csökken.

 

A szakma értékeli a jelentést
A felülvizsgálatot az Európai Tanács felhívására minden atomerőművel rendelkező európai országnak el kell végeznie. A szélsőséges helyzetekre adott olyan lehetséges válaszokat kell megvizsgálni, illetve olyan intézkedések bevezetésére kell javaslatot tenni, amelyek segítségével a fukushimaihoz hasonló következmények minden ésszerűen feltételezhető esetben elkerülhetőek - fogalmaz a közlemény. Az OAH a jelentést értékeli, majd december 31-ig meghatározza az erőmű biztonságának további növelése érdekében szükséges teendőket (megvizsgálva a nukleáris biztonsági követelményeket tartalmazó hazai jogszabályokat is), majd egy végleges nemzeti jelentésében tájékoztatja az Európai Bizottságot az eredményekről.  Az európai országokból beérkező jelentéseket - így az OAH nemzeti jelentését is - az Európai Bizottság szervezésében a jövő év első felében nemzetközi felülvizsgálatnak is alávetik. Ekkor a nukleáris szakma európai szaktekintélyei mellett az Országos Atomenergia Hivatal, az MTA Atomenergia Kutató Intézet, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy-egy szakembere is részt vesz.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

yooseph, 2011.11.11 08:37

A Rába cég kezdjen el atomhulladékot szállító szerelvényeket gyártani, mert szükség lesz rájuk.
Az első atomerőművet az osztrák hulladékégetővel szemben kell felépíteni. A végtörlesztés miatti káruk enyhítésére felkérjük az Erste és a Raiffesen bankot, hogy finanszírozza az első kapavágásokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.11.05 17:24

Németország és Franciaország sorra zárja be atomerőműveit energiaválság várható éveken belül náluk. Most kellene lecsapnia labdára
és felfuttatni Paksot és vagy még négy-öt másik erőművet építeni. Megvesszük jelképesen 1 euróért a lebontásra ítélt erőműveket a fűtőszállal együtt és jó pénzért eladjuk nekik a megtermelt áramot.
A befolyt pénzből a ruszkikhoz tudjuk szállítani a kiégett sugárzó hulladékot. Építünk egy elektromos meghajtású autógyárat és leszarjuk nagy ívben a kőolaj nemzetközi árát, benzinkútra max. sörért járunk.
Atomerőművet minden határunkhoz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html