Nyakunkon az óraátállítás! Ez kinek jó?

Minden év március utolsó vasárnapján – idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás, amely október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk időmérő eszközeinket. Az óraátállítással 1980 óta Magyarország is villamos energiát spórol - írta az NRGReport.com.
Domokos László, 2017. március 23. csütörtök, 15:01
Fotó: Napi.hu

Az EU-an 1996 óta egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. (azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség) között hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák.

A Mavir Zrt. szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, hiszen egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos (2-4 ezer MWh) fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítás utáni időszakban - írta a portál.

Az óraátállításoknak köszönhetően éves szinten körülbelül 100-120 GWh-val kevesebb áramot használunk a nyári időszámítás ideje alatt, ami 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg. A fel nem használt energia pedig 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország "áramszámláját".

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.

HOZZÁSZÓLÁSOK