A közlemény szerint a vizsgálatok egyebek között a turisztikai szempontból frekventált helyeken működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a mozgóboltok és a büfékocsik tevékenységére fókuszálnak, de a fagylalt előállítására és forgalmazására, valamint az ifjúsági- és gyermektáborok étkeztetésére is kiterjednek. Emellett ellenőrzik az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-biztonsági feltételeit, valamint a termékek minőségét és nyomonkövethetőségét.

Az első szakaszban országosan közel 3000 ellenőrzés történt. A feltárt szabálytalanságok miatt 108 alkalommal figyelmeztetést, 234 esetben bírságot szabtak ki az ellenőrök. Az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 40 esetben volt szükség - tájékoztatott a hivatal.

Többször volt probléma a hűtéssel

A Nébih szerint az idei szezonban a korábbihoz képest többször adódott probléma a hűtési lánc biztosításával, ugyanakkor a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, képzettségével kapcsolatos, valamint a higiéniai hiányosságok aránya csökkent.

A megvizsgált mintegy 8900 hazai és külföldi élelmiszertétel esetében 2019-hez képest csökkent az ismeretlen eredetű, nem nyomonkövethető termékek előfordulása, és kevesebb volt a fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer is. Bár a jelölési problémák aránya és a lejárt tételek száma emelkedett, így is kevesebb - 1,7 millió forint értékben 6,56 tonna - terméket kellett kivonni a forgalomból a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A nyári melegben kiemelten fontos a hűtési lánc folyamatos fenntartása. Az akció első szakaszában az ellenőrök fűszerezett, pácolt előkészített hústermékekből és fagylaltokból mintát is vettek laboratóriumi vizsgálatok céljából. A hivatal laboratóriumaiba 160 minta, 27 fűszerezett, pácolt előkészített hústermék és 133 fagylalt érkezett.

Százból nyolc fagylaltnál volt probléma

Előbbi kategóriában egy terméknél mutatták ki szalmonella jelenlétét a vizsgálatok. A fagylaltoknál 100 minta mérését zárták le a szakemberek, és nyolc esetben találtak problémát: mindannyiszor enterobaktériumok magas csíraszámú jelenlétét tapasztalták, amelyek háttérben valószínűleg az alapvető higiénés szabályok (kézmosás, mosogatás, takarítás, fertőtlenítés, termékvédelem) be nem tartása áll. A kifogásolt termékekkel szemben hatósági eljárás indul.

A hús- és húskészítmény előállításban nem tártak fel hiányosságot a szakemberek. Más vállalkozásoknál előfordult higiéniai, nyomon követési hiba, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, képzettségével kapcsolatos és a hűtési láncra vonatkozó hiányosság. A szabályszegés súlyával arányosan három esetben figyelmeztetést, négy alkalommal bírság kiszabást alkalmazott a hatóság, hat esetben pedig  felfüggesztették a tevékenység végzését a hibák kijavításáig.

Az élelmiszer-kereskedelemben hiányosságok leginkább a higiéniai feltételeket és a nyomonkövethetőséget illetően fordultak elő. A termékek minőségével kapcsolatos kifogás főleg a zöldség-gyümölcs esetében merült fel. Szankcióként 17 tevékenység felfüggesztést, 45 figyelmeztetést, 187 bírságot szabtak ki.

A mozgóboltok ellenőrzésekor több egységben nyomon követési problémát, és egy esetben a hűtési láncra vonatkozó hibát állapítottak meg a szakemberek. Egy helyen tevékenység-felfüggesztést, három boltnál figyelmeztetést és egy alkalommal bírságot alkalmaztak szankcióként.

Mit találtak az éttermeknél?

A nyári kiemelt ellenőrzés első időszakában összesen 1419 vendéglátó létesítmény (1204 vendéglátóhely, 103 büfékocsi, mozgó vendéglátás, 112 ifjúsági és gyermektábor étkeztetés) ellenőrzésére került sor, melyek 76,9 százaléka megfelelően üzemelt. Jellemző hibák voltak a személyi higiénia, egészségügyi alkalmasság hiánya (7,5 százalék), a HACCP rendszer működtetésével kapcsolatos dokumentációk vezetésének hiánya (6,3 százalék), illetve a takarítatlanság (5,2 százalék). A műszaki feltételek nem megfelelősége (4 százalék) az előző évekhez képest csökkent.

Valamennyi ellenőrzés alá vont egységben az élelmiszer biztonsági szempontok mellett kiemelten ellenőrizték a járványvédelmi előírások betartását. A feltárt hiányosságok, szabálytalanságok miatt figyelmeztetésre 57, bírság kiszabására 42 esetben került sor, összesen 4 825 000 forint értékben.

Jellemző hibák

A Nébih szerint az ellenőrzések első szakaszában tapasztalt jellemző hibák voltak a személyi higiénés alkalmassági vizsgálatok nélküli foglakoztatás, a vendéglátó létesítményekben nagyszámú rovar jelenléte, a berendezések nem megfelelő higiéniai és műszaki állapota, a takarítatlanság és a hűtési lánc be nem tartása. A HACCP vagy önellenőrzési rendszer dokumentumait sok esetben nem vezetik naprakészen, vagy nem valós értékeket tüntetnek fel.

A klasszikus értelemben vett "ottalvós" táborok száma a járványhelyzet miatt jelentősen csökkent, főleg iskolai napközis táborokat üzemeltetnek, ahol az étkeztetést vendéglátó létesítmények konyháiról biztosítják. A táborok étkeztetését tekintve jelentős higiénés és élelmiszer-biztonsági problémát az ellenőrzések során nem tapasztaltak a szakemberek.

A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés második szakasza augusztus 20-ig tart - közölte a Nébih.