Új módszerrel tanítanák angolra a magyar gyerekeket

Felajánlotta segítségét a magyar közoktatásnak a 36 országban jelen lévő Helen Doron English nyelvoktató-hálózat névadó-alapítója.
Napi.hu, 2019. május 31. péntek, 14:37
Fotó: Shutterstock - A kép illusztráció.

Hazánkba látogatott Helen Doron brit nyelvész, a világ 36 országában jelenlévő, róla elnevezett nyelvoktató-hálózat alapítója. A Magyarországon is működő franchise segítségével már több mint hárommillió gyerek tanult meg angolul - adta hírül a cég.

"Örömmel ajánlom fel módszertani tapasztalataimat a magyar oktatáspolitika alakítóinak és a magyar nyelvi közoktatás módszertani szakembereinek. Tudom, hogy a magyar kormány elkötelezett a közfinanszírozott nyelvtanítás hatékonyabbá tétele iránt, felkészült magyar kollégáimmal pedig szeretnénk hozzájárulni a fiatalok sikeréhez." A Helen Doron módszer 0-19 éves korig foglalkozik gyerekekkel és fiatalokkal. Egyik ismérve, hogy - hasonlóan ahhoz, ahogy a csecsemők az anyanyelvet tanulják - személyiség- és tevékenységközpontú foglalkozásokon adja át a tudást, így a gyerekek már jóval azelőtt érthetik és beszélhetik az idegen nyelvet, mielőtt írni-olvasni tudnának. Emiatt gyakori, hogy diákjaik már 14 éves korukra a magyar középfokúnak megfelelő nyelvvizsgát tesznek.

2020-tól az egyetemi felvételhez kötelező lesz egy B2 (középfokú) nyelvvizsga. Mindezt úgy, hogy a magyar diákok a nyelvvizsgához előírt európai direktíva (400-500 tanóra) helyett átlagosan 930 nyelvórán vesznek részt, nyelvtudásuk mégsem mindig éri el a szükséges szintet. Alternatív nyelvtanítási módszerrel elérhető, hogy a tanulók nyolcadikos-tizedikes korukra elismert nyelvvizsgát tegyenek, és erre elegendő 400 tanóra - vélik a nyelvoktatók.

A nyelvtanárok egy reprezentatív felmérés szerint a nem megfelelő iskolai körülményeket és a tanulói motiváció hiányát tartják az eredményes nyelvtanítás legfőbb akadályának. A pedagógusok ugyanitt úgy nyilatkoznak, hogy szívesen ismerkednek új nyelvtanítási módszerekkel, ha erre lehetőséget kapnak. A Helen Doron hálózat foglalkozásain mára hazánkban csaknem tízezer, különböző korú gyerek vesz részt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK